Pentru că nu este suficient faptul că o iarnă întreagă am avut probleme cu rețeaua de încălzire, care ba încălzea prea mult, ba deloc, SC Thermonet SA a anunțat Primăria și Consiliul Local că își actualizează lista de prețuri pentru serviciile sale și cere aprobarea sa.

Consiliul Local va analiza această „propunere” astfel ca noua listă de prețuri să devină valabilă începând cu 1 aprilie. Astfel, pe lângă facturile normale, pentru consum, pe care sucevenii racordați la sistemul centralizat de încălzire le primesc, cei care vor solicita servicii conexe vor mai primi o factură în plus.

Pentru cei care vor să se debranșeze de la sistemul central de termoficare, prețurile încep de la 20 de lei, pentru un singur calorifer și ajung până la 60 de lei. Această taxă nu include și taxa de golire a caloriferelor, pentru care va trebui să plătiți alți 120 până la 155 de lei. Astfel, dacă vreți să renunțati la sistemul centralizat, va trebui să scoateți din buzunar pentru un apartament cu 2 camere, undeva la 140-200 de lei.

Dacă, dimpotrivă, doriți să vă branșați la sistemul public, tot va trebui să scoateți din portofel o sumă bunicică. Între 27 și 140 de lei sunt taxele de branșare, pentru un apartament, prețul final fiind calculat pe baza numărului de metri cubi de apă.

Nici măsurătorile nu sunt ignorate, ele fiind percepute fie la nivel individual, fie pentru un maxim de 100 de calorifere. Prețurile pleacă de la 6 lei și ajung la 260 de lei. Unul dintre cele mai costisitoare servicii oferite de Thermonet este întocmirea documentației pentru montarea contorilor de energie termică, pentru care va fi percepută suma de 202 lei.

În actul înaintat spre dezbatere se mai prevăd și documentele necesare pentru fiecare operațiune, precum și o motivare pentru fiecare dintre taxele percepute pentru operațiunile solicitate.

Deși pare nedrept, modificarea listei inițiale de prețuri pentru serviciile conexe este prevăzută în legea 58 din 8 martie 2006. Aceasta prevede că, pentru prestarea unor servicii conexe serviciilor de utilități publice, tarifele și taxele se fundamentează pe tipuri de lucrări sau servicii prestatede operatori și se aprobă prin hotărâri ale autorității deliberative a unităților administrativ – teritoriale, și se facturează separat. Cu alte cuvinte, dacă municipalitatea este de acord cu aceste modifcări, atunci ele sunt aprobate și devin noile prețuri pentru servicii. Evident, dacă primăria cât și Consiliul Local vor aproba această propunere, pe baza motivațiilor expuse vom avea, de la  1 aprilie, prețuri noi pentru serviciile prestate de cei de la Thermonet.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.