Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a anunțat, joi, că s-au primit foarte multe sesizări despre modul cum s-au organizat votul în Diaspora. În acest sens se fac cercetări în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale în Diaspora.

Tiberiu Nițu  a explicat, la sediul CSM, că a fost începută urmărirea penală in rem, respectiv împiedicarea exercitării dreptului la vot, prevăzută de articolul 385 din Codul penal.

Șeful Ministerului Public a precizat că sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor care, în opinia petiționarilor, au avut atribuții în organizarea alegerilor.

„Au fost foarte multe sesizări depuse de diferite persoane. (…) S-a început urmărirea penală cu privire la faptă și s-au solicitat relații la alte autorități și ancheta se va desfășura în continuare cu privire la faptă, împiedicarea exercitării dreptului la vot, prevăzută de articolul 385 din Codul penal. (…) Sesizările sunt îndreptate împotriva miniștrilor celor care, în opinia petiționarilor, au avut atribuții de a organiza alegerile”, a afirmat Nițu, adăugând că au fost foarte multe sesizări încă din primul tur de scrutin.

Procurorul general a arătat că sesizările sunt venite din partea diferitelor instituții, dar cele mai multe sunt din partea unor persoane și au fost trimise pe email, la care sunt anexate plângeri, inclusiv din Diaspora.

El a subliniat că nu poate să spună care este numărul sesizărilor trimise și nici să dea un termen exact cu privire la primele rezultate ale cercetărilor, deoarece procurorul de caz își va face un calendar și un plan de anchetă.

Întrebat dacă pe legea actuală se puteau înființa alte secții de votare, Tiberiu Nițu a menționat că din punct de vedere legal procurorul va aprecia dacă a fost încălcată legea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.