Masterplanul Sănătății este încă o dilemă pentru județul Suceava. Atât managerii unităților spitalicești, cât și primarii în care acestea se află acestea au mari semne de întrebare. Adică nu știu dacă spitalele din localitățile lor se vor închide sau nu.

La începutul săptămânii, printre șefii spitalelor din județ circula un zvon potrivit căruia, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, va efectua vizite inopinate la toate unitățile spitalicești vizate de masterplan. Trebuie spus că ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus luni,  că va propune Autorităţii Naţionale pentru Management al Calităţii în Sănătate retragerea acreditării spitalelor controlate săptămâna trecută – Spitalul Județean de Urgență Ploiești și Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.

În ceea ce privește reducerea numărului de paturi pentru cronici și mai apoi închiderea sau transformarea spitalelor din județul Suceava, ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului Sănătății, doctorul sucevean Tiberius Brădățan, a declarat că acest lucru nu se va întâmpla, sau cel puțin nu acum. Întrucât Ministerul vrea să construiască spitalele regionale până în 2026, masterplanul sănătății nu va fi pus în aplicare, însă este necesar ca acesta să fie pus la punct.

„În momentul de față suntem în faza în care adunăm toate propunerile, pentru că nu toată lumea le-a trimis așa cum am stabilit la întâlnirea de la Iași. Nici nu ne grăbim foarte tare pentru că deja etapele sunt clare. Vom avea spitalele regionale până în 2026 și asta înseamnă că nu vom avea masterplanul pus în aplicare mai devreme de atunci, dar până la sfârșitul anului (n.r. 2019) trebuie să avem decizia politică, să avem un masterplan modificat în conformitate cu ceea ce decide fiecare ordonator de credite în parte să facă cu spitalul lui. Practic noi modificăm masterplanul în funcție de cum își organizează fiecare eficientizarea propriei activități”, a declarat pentru SUCEAVA LIVE, ministrul secretar de stat, Tiberius Brădățan.

De altfel, în ceea ce privește vizitele inopinate ale ministrului Sănătății, secretarul de stat Tiberius Brădățan a precizat că președinția Uniunii Europene ocupă aproape în totalitate agendele miniștrilor și nu există niciun plan conform căruia Sorina Pintea ar urma să viziteze spitalele propuse spre închidere din masterplanul sănătății.

„În ceea ce privește vizitele la spitalele din țară a ministrului Sănătății, acestea sunt condiționate de timpul și de activitățileprivind președinția UE, dar și de activitățile pe care doamna ministru le are la Guvern. Nu sunt vizite de lucru legate de masterplan, adică nu vizitează unitățile spitalicești care ar fi vizate de masterplan. Dacă vorbim de Suceava, fiecare unitate administrativ teritorială își gândește strategia de dezvoltare pe termen mediu, cel puțin, și lung pentru spital, cu orizontul 2026, când se presupune că vom avea primul Spital Regional. Nu avem vești rele. În continuare insist să subliniez că nu se închide niciun spital. E exclus să se închidă vreun spital”, a conchis Tiberius Brădățan.

Reamintim că la data de 25 februarie, la sediul Prefecturii Iași, a avut loc o dezbatere privind masterplanul regional de servicii de sănătate al regiunii Nord-Est,  la care au participat reprezentanți ai Consiliului Județean Suceava, în frunte cu vicepreședintele Gheorghe Niță, precum și primari din localitățile care au în administrare spitale, dar și directorii unităților medicale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.