Epoca modernă și viteza cu care se desfășoară lucrurile au impus o demarcație arbitrară între ieri și azi, datorată mai ales acelora dintre noi care nu-și respectă cuvântul sau angajamentele luate. Comentatorii politici se împart deja în categorii, una care analizează ce s-a întâmplat și o alta care se ocupă cu analize și prognoze despre ce se poate întâmpla.

Există cu certitudine o piață în continuă creștere pentru scenarii apocaliptice, multe ziare sau televiziuni avându-și baza de operare în zona lui dacă și poate. Rând pe rând, ziariștii renunță la dificila muncă de acumulare a faptelor necesară unei relatări veridice pentru a trece în tabăra acelora care fabulează scenarii și inventează știri. Mergând într-un echilibru instabil pe limitele legii, își camuflează inepțiile în spatele unor surse niciodată cunoscute, surse care, normal, sunt vinovate dacă știrea se dovedește, cum e și real, o făcătură.

Libertatea Presei se dovedește pe zi ce trece o lege bună aplicată prost, deoarece în loc să protejeze ziariștii care descoperă fapte reprobabile, protejează minciuna. Bârfe de cârciumă ajung știri naționale, între o preluare și alta dispărând dacă sau poate, și lucrurile devin serioase atunci când aceste informații intră în discuția publică. Cine mai are timp să urmărească o știre, mai ales că nimeni nu dă năvală să anunțe că a fost o greșeală? După principiul – nu iese fum fără foc – cariere de jurnaliști, procurori sau polițiști sunt distruse cu o simplă perdea de fum produsă de o mână de detractori. Deși nimeni nu ia în seamă aceste basme atunci când le văd, e de-ajuns ca un vecin sau un amic de bere să le povestească convins, ca raportul adevăr-minciună să se răstoarne.

România s-a înscris pe o pantă accentuată care duce la ignorarea realității, care ne va duce destul de curând la poziția din care vom fi spectatorii propriei vieți.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.