Joi, 12 martie, a avut loc la Casa de Cultură din Gura Humorului, în prezența domnului primar Marius Ursaciuc, vernisajul unei noi expoziții a artistului plastic humorean Radu Bercea.

Mi-a luat foarte mult timp să scriu acest articol deoarece detest să mă repet și mi-a fost tare greu să găsesc cuvinte inedite despre plastician, lucrurile pe care le tot aud despre el la fiecare vernisaj neputând să satisfacă omul din spatele artistului.

Aflat într-o eternă tinerețe artistică, mereu în căutarea unor noi materiale prin care să evidențieze frumosul din sufletul său, Radu Bercea este un model de iertare creștină, un om care ne dăruiește an de an noi și noi tinereți tocmai bune de agățat pe pereți, indiferent dacă sunt ale lui sau ale altora. Într-o adevărată luptă cu realitățile diurne, artistul dăruiește insule de normalitate, motive certe de a ne regăsi rădăcinile.

Expoziția vernisată joi are o valoare imediată, reunind lucrări deco-art, acuarele și 5 din renumitele caricaturi provenite din tinerețea autorului dar și una de durată deoarece lucrările au fost panotate în sala unde se desfășoară în mod uzual Cafeneaua Literară și lansările de carte organizate de Domnul Mihai Mardare, promițând pe viitor o adevărată plurivalență artistică a evenimentelor culturale.

Ca de obicei, lume multă și bună la vernisaj, mulți veniți de departe pentru a fi alături de prietenul Radu Bercea, dar o enumerare a lor este inutilă pentru că continui să cred că cititorii interesați ar fi fost în sală iar ceilalți oricum n-ar ști despre cine e vorba. Un lucru e sigur, tânărul septuagenar nu a devenit vorbitor nici în acest an, preferând să ne vorbească prin imagini, modestia lui împiedicându-l definitiv să se manifeste în public altfel decât imagistic.

În anul în care va împlini 76 de ani Radu Bercea se constituie într-un model de viață, într-o dovadă vie că există tinerețe fără bătrânețe atunci când ești capabil să ierți ziua de ieri pentru a putea trăi ziua de azi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.