Poliţiştii au identificat trei tineri care au obţinut prin şantaj şi ameninţări suma de 2.900 de la un minor. Doi dintre aceştia au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar al treilea este cercetat în stare de libertate.

Timp de aproape două luni, minorul a fost şantajat, însă datorită lipsei unei relaţii de comunicare cu părinţii şi bunicii, problema s-a acutizat, ajungându-se inclusiv la un prejudiciu însemnat în cauză.

La data de 03 noiembrie, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată de un minor de 14 ani, din comuna Coşna, despre faptul că în perioada 22 septembrie – 16 octombrie, a fost constrâns prin amenințare cu acte de violență de trei persoane de 20, 30 și 17 ani, toţi din localitate, cărora le-a dat suma de 2.900 lei.

Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că partea vătămată este elev la o instituție de învățământ din municipiul Vatra Dornei şi îi cunoștea din vedere pe cei trei. Astfel, la începutul școlii, minorul a stat la internat, ocazie cu care a fost abordat de tânărul de 20 de ani și cel de 30 de ani, să le împrumute suma de 30 de lei, iar ca și garanție, cei doi i-au aruncat un telefon mobil spre geamul de la etajul I al internatului și întrucât minorul nu a reușit să-l prindă, aparatul s-a spart de betonul trotuarului.

Profitând de naivitatea persoanei vătămate, cei doi l-au amenințat cu acte de violență că a distrus telefonul, solicitându-i să le plătească contravaloarea telefonului. Astfel, în perioada 22 – 28 septembrie, minorul a luat bani de la domiciliul bunicilor săi din comuna Coșna, fără știrea acestora, 200 Euro și 200 lei, bani pe care i-a înmânat celor doi agresori.

În același mod a procedat și bărbatul de 30 de ani împreună cu minorul de 17 ani, care l-au amenințat pe reclamant cu acte de violență, iar acesta de frică, în perioada 03 – 16 octombrie, le-a dat diferite sume de bani, respectiv 230 Euro, 110 USD și 600 lei.

În baza probatoriului administrat de polițiști, cei trei tineri au recunoscut fapta comisă, declarând că sumele de bani au fost cheltuite în scopuri personale. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de şantaj și reținerea pentru 24 de ore a celor doi bărbați de 20 și 30 de ani. Față de inculpatul minor s-a dispus continuarea urmăririi penale pentru săvârşirea în formă continuată a infracţiunii de şantaj și măsura preventivă de control judiciar.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la importanţa relaţiei de comunicare între părinţi şi copii. Adolescența este o perioadă încărcată de reflecţie și de căutare, copilul petrecând mult timp în încercarea de a înţelege ceea ce simte, ceea ce se întâmplă cu el și mai ales cine este el. Își caută repere, valori, modele, își pune întrebări și caută răspunsuri, caută să construiască noi relaţii și să se repoziţioneze față de cele vechi. Este prins între a rămâne copil și a încerca să devină adult. Între curajul de a fi independent și teama de a reuşi de unul singur. Între dorinţa de a reuşi de unul singur și nevoia de a fi susţinut. Toate aceste gânduri, frământări nu își găsesc mereu calea de a fi exprimate, de a fi comunicate. Părinții sunt adesea puşi în dificultate de aceste schimbări și nu reuşesc să găsească modalități de a se raporta la ele, de a le înţelege, ceea ce conduce la o comunicare din ce în ce mai conflictuală sau dimpotrivă, mai distantă. Suferinţa copilului și nevoia de a fi înțeles neputința de a găsi un mod de a comunica cu părinţii, de a găsi cuvintele care să exprime exact ceea ce simte declanșează dispute, agresiuni, opoziţii, rebeliuni, ceea ce face și mai dificilă această perioadă. Atunci renunță la comunicarea pe care o consideră inutilă. În aceste condiţii creşte şi riscul infracţional şi victimal la care este expus adolescentul. Totodată, lipsa de comunicare poate acutiza anumite atitudini comportamentale antisociale.

Polițiștii recomandă părinţilor să aibă o relaţie de comunicare viabilă cu adolescenţii şi copiii lor în general, multe situaţii neplăcute putând fi evitate dacă există o interacţionare activă între părinţi şi copii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.