Recent, s-a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Concursului Național „Tinerii Dezbat” – competiție cuprinsă în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către M.E.N.C.S. în anul școlar 2015-2016.

Înscrierile se pot face până pe 15 martie. Anunțul lansării acestei ediții și al deschiderii aplicațiilor a fost transmis încă de săptămâna trecută către toate unitățile școlare prin intermediul Inspectoratelor Școlare Județene. Etapa județeană se va desfășura între 16 și 22 martie, seminariile concursului sunt planificate în zilele de 2 și 3 aprilie, etapa regională a competiției va fi între 20 și 22 mai, iar etapa națională „Tinerii dezbat” este între 10 și 12 iunie.

Despre concurs

Organizatorii (Ministerul Educaţiei Naționale şi Cercetării Ştiinţifice, ARDOR – Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică şi partenerii Romanian-American Foundation, Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Departamentul pentru Relaţii Interetnice) anunță că „Tinerii dezbat” este cel mai amplu program de dezbateri pentru elevi, este o olimpiadă a înțelegerii și promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exercițiu al unei atitudini deschise către diferențe sociale, etnice și de gen. Se mai spune că „Tinerii dezbat” este locul în care se pot forma și crește viitorii avocați, politicieni, intelectuali și cetățeni de mâine.

Nu mai puțin de 450 de elevi de liceu practică în fiecare an un „sport extrem” -dezbaterile educaționale. Peste 150 de profesori învață gândire critică și dezbateri în seminarii de instruire și îi pregătesc pe elevii lor în același spirit critic. Înfruntarea de idei se întâmplă în cadrul competițiilor regionale și unui campionat național. Acolo, profesorii își susțin elevii în confruntarea în care tinerii își revendică apartenența la o comunitate cu simț civic și critic.

Activități pe etape

Școlile sunt informate și încurajate să participe în program prin intermediul rețelei de inspectorate școlare din subordinea Ministerului Educației. Fiecare școală poate participa cu o echipă de trei elevi și un profesor coordonator. După etapa de selecție a liceelor participante, are loc un seminar de instruire pentru profesori pe subiectul „Introduceri în dezbateri educaționale”, ținut de experții ARDOR. După seminar, profesorii revin în liceele de proveniență și pregătesc elevii în dezbateri timp de 1-2 luni. Apoi au loc competițiile din cadrul Etapei Regionale. Cele mai bune echipe de la fiecare regională (5-11 evenimente regionale) avansează la Etapa Națională. Temele pe care elevii dezbat, atât în perioada de pregătire, cât și la competițiile regionale și competiția națională sunt alese de comun acord de către parteneri și sunt de regulă din sfera drepturilor minorităților, a libertăților civile, a valorilor democratice.

Temele dezbătute

Dintre temele dezbătute, la edițiile anterioare, amintim de: „Măsurile afirmative (de discriminare pozitivă) pentru educația copiilor din mediul rural sunt justificate?”,  „Studiul religiei în școală intră în contradicție cu principiul laicității într-un stat democratic?”, „Voluntariatul ar trebui să devină o condiție de absolvire a liceului?”, ”E timpul să afirmăm că nu trebuie să cunoști teoria democrației ca să fii un bun cetățean?”, „Noile media dau mai multă putere cetățenilor într-o democrație?”, „Statul român a eșuat în intenția de a integra minoritatea romă?”, „Integrarea copiilor cu dizabilități într-o clasă este ineficientă în lipsa unor cursuri de educație incluzivă pentru colegi și părinții acestora?”, „Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru limitarea fenomenului brain drain între statele membre?”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.