Invitat la „Puterea Știrilor”, medicul infecționist Adrian Marinescu, din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a declarat că tinerii sunt cei mai periculoși din punct de vedere al răspândirii coronavirusului.

„E logic să fie mai mulți tineri infectați pentru că ei practic circulă mult la nivelul României, merg în diverse zone, mare, munte, vin în contact. Din păcate, uneori nu respectă aceste reguli de prevenție, dar când să ne punem întrebarea câți dintre ei fac aceste forme severe, răspunsul este că în continuare cei mai mulți dintre ei au forme ușoare sau cel mult forme medii”, a spus medicul.

Pe de altă parte, Adrian Marinescu atrage atenția că sunt destule cazuri în care tinerii dezvoltă forme grave de Covid-19.

„Sunt acei tineri care erau aparent sănătoși dar care de fapt au probleme de sănătate, asta se întâmplă în România, în Statele Unite. E un tipar, tânărul supraponderal, chiar obez, care probabil are un diabet zaharat nedescoperit, are boli cardiovasculare având un sindrom metabolic. Plecând de la acest stil de viață nesănătos, dezvoltă complicații respiratorii și aflăm pe parcursul internării, vorbim de un diabet zaharat despre care nu știam”, a precizat medicul infecționist.

Adrian Marinescu afirmă că, în cazul coronavirusului, ”nu vorbim de un virus ucigaș”.

„Este un virus care dă forme severe și ridică probleme de cele mai multe ori când există afecțiuni cronice știute sau neștiute.  Apropo de ce spuneam, tinerii, chiar dacă fac forme ușoare, reprezintă o sursă pentru cei din familie care au acele afecțiuni sau sunt în vârstă și în plus și pentru persoanele din jur, persoanele cunoscute.

Un tânăr poate reprezenta o sursă să îi îmbolnăvească pe cei din jur, trebuie să luăm și lucrul ăsta în calcul. Nu e vorba doar de familie sau de locul de muncă, deci e foarte important ca noi să încercăm să nu ne îmbolnăvim pentru că transmitem mai departe, e efectul de domino, ceea ce se vede în aceste zile”, a mai spus medicul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.