În cadrul unei ședințe solemne ce va avea loc pe 28 noiembrie, de Ziua Bucovinei, Consiliul Județean Suceava va acorda două titluluri de cetățean de onoare pentru Ion Nistor și Iancu Flondor, doi militanți unioniști bucovineni.

 

Ghoerghe Flutur, președintele consiliului Județean Suceava, a anunțat că la ședința de pe 28 noimebrie, vor fi invitaţi primarii comunelor, oraşelor şi municipiilor din judeţ, iar tot atunci acesta va da o declarație legată de centenarul Marii Uniri în care vor fi anunțate obiectivele clare ce vor fi finalizate sau începute până în 2018.

Ion I. Nistor, născut în anul 1876, la Bivolărie, Vicovu de Sus, districtul Rădăuți  a fost un istoric și militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naționale de la Cernăuți, care a hotărât unirea cu România, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”. Profesor la Universitățile din Viena și Cernăuți, rector al Universității din Cernăuți, profesor universitar la București, membru al Academiei Române (1911), director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaș al Partidului Național Liberal, fost ministru de stat, reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al lucrărilor publice, al muncii și, în final, al cultelor și artelor.

Iancu Flondor, născut în anul  1865, în Storojineț, Imperiul Austro-Ungar  a fost un om politic român din Bucovina, care a militat pentru unirea acesteia cu Regatul României. Era membru al familiei de nobili Flondor, una dintre cele mai vechi familii boierești din Bucovina, membrii ei deținînd dregătorii încă din secolul al XVI-lea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.