Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin – Emil Ursu, a declarat că proiectul de reabilitare a Cetăţii de Scaun a Sucevei trebuia finalizat în luna aprilie a acestui an, însă după aprobarea realizării lucrărilor pentru restaurarea contraerscarpei şi completarea şi chituirea bastioanelor din şanţul de apărare, recepţia finală a lucrărilor se va efectua în luna iunie 2015.

De asemenea, directorul Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, a menționat că toate cheltuielile pentru restaurarea  zidurilor exterioare vor fi suportate din bugetul Consiliului Judeţean Suceava, fiind cheltuieli neeligibile în cadrul proiectului european prin care s-a finanţat reabilitarea Cetăţii de Scaun.

În momentul de faţă, lucrările cuprinse în proiectul iniţial de restaurare a Cetăţii de Scaun sunt finalizate în proporţie de 99%, iar în perioada următoare vor fi montate video-proiectoarele pentru spectacolele de lumini.

Directorul Muzeului Bucovinei, Constantin – Emil Ursu, a mai precizat că pentru creşterea gradului de atractivitate a cetăţii, în perimetrul monumentului va fi realizat un spectacol de sunet şi lumini, unic în ţară. Înainte de a intra în cetate, vizitatorii vor putea urmări pe ziduri proiecţii de umbre fragmentare de călăreţi, aceste spectacole continuând în mai multe zone ale cetăţii. Astfel de proiecţii vor mai avea loc la intrarea în cetate (schimbul de gardă), în camera de arme, în curtea interioară, vizitatorii urmând să aibă parte de spectacole cu umbre cu dueluri ale cavalerilor, gardieni în mişcare, iar la final imaginea lui Ştefan cel Mare va fi proiectată cu raze laser.

  Până anul viitor, în cetate vor fi amenajate și o expoziție permanentă care să ilustreze caracterul militar al obiectivului: Sala Voievozilor, Sala Steagurilor Boiereşti, Camera de Tezaur, Capela, Monetăria, ghiduri virtuale cu informaţii despre fiecare încăpere a monumentului medieval, precum și  puncte multimedia destinate interacţiunii cu publicul.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.