Boala lupus este o afecțiune cronică, ce poate provoca inflamații și dureri în orice parte a corpului. Este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că o dereglare a sistemului imunitar, care în mod normal are rolul de a asigura protecție organismului, nu mai face diferența între celulele străine și cele proprii și atacă țesuturile sănătoase ale corpului. Lupusul nu este singura afecțiune autoimună de care pot suferi oamenii, dar este una dintre cele mai cunoscute.

Cel mai adesea este diagnosticat la femeile tinere, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, și poate afecta diferite organe, dar în special pielea, articulațiile, sângele și vasele de sânge, rinichii și sistemul nervos central. Nu se cunoaște cauza care duce la apariția afecțiunii și nici nu poate fi vindecată, dar există terapii eficiente, care pot menține suferința sub control. Una dintre caracteristici o reprezintă perioadele acute, când toate simptomele și efectele bolii se intensifică, alternând cu intervalele de acalmie, când afecțiunea intră în remisie.

Care sunt simptomele

Simptomele precoce ale LES pot include: oboseală; stare febrilă inexplicabilă, fără o cauză evidentă, în mod constant; pierderea și rărirea părului; eczeme, iritații cutanate – cea mai comună este o erupție sub formă de fluture, care apare pe nas și pe pomeții obrajilor; probleme pulmonare; probleme renale; articulații umflate, rigide, mai ales dimineața; probleme gastrointestinale diverse: arsuri, reflux acid frecvent; probleme tiroidiene și boala tiroidiană autoimună; gură și ochi uscați.

Cele mai frecvente infecţii care apar pe fondul lupusului

Lupusul eritematos sistemic este o afecţiune autoimună care creşte riscul de apariţie a infecţiilor în organism. Tractul respirator, cel urinar, dar şi pielea, sunt cele mai expuse infecţiilor la pacienţii cu lupus.

Riscul de infecţii este mai mare la pacientul cu lupus decât la alţi pacienţi din două motive: în primul rând, lupusul afectează sistemul imunitar şi limitează astfel capacitatea organismului de a se proteja de agenţii invadatori, iar în al doilea rând pentru că tratamentul administrat pacientului cu lupus este pe bază de medicamente imunosupresoare, al căror rol este de a suprima activitatea sistemului imunitar.

Infecţiile sistemului respirator, infecţiile la nivelul inimii, infecțiile urinare  și cele ale pielii sunt cele mai des întâlnite la pacienţii care suferă de lupus.

 

Nu este o boală contagioasă

 

Lupusul nu este contagios. Nu poate fi transmis de la om la om, nu se transmite prin contact cu o persoană care are lupus sau prin folosirea acelorași obiecte. De asemenea, nu se transmite pe cale sexuală.

Mai trebuie știut că boala poate apărea la mai mulți membri din aceeași familie. Copiii moştenesc de la părinţii lor factori genetici care pot predispune la dezvoltarea simptomelor lupusului. Dar nu toți copiii cu risc vor face boala.

Mai multe informații despre lupus găsiți AICI!

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.