Guvernul României a decis în ședința de miercuri, 8 martie, numirea în funcția de prefect al județului Suceava a actualului director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Mirela Adomnicăi, acesta devenind prima femeie prefect din istoria județului nostru.

Sintetizată, biografia noului reprezentant al Guvernului în teritoriu este următoarea. În anul 1996, Mirela Adomnicăi devine licenţiat în drept la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în 2004 masterand la „Administraţie publică” la Facultatea de Sociologie, Universitatea Bucureşti şi tot în 2004 masterand în „Management politic” la Institutul Social Democrat Ovidiu Şincai din Bucureşti.

Parcursul politic şi profesional al Mirelei Adomnicăi este următorul. Pe plan politic, Mirela Adomnicăi a fost vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD în perioada 2000-2004, deputat PSD, vicepreşedinte al Organizaţiei de tineret PSD Suceava şi membru în Biroul Executiv al PDSR Suceava între anii 1998-2000. Cariera profesională şi-a început-o în „faţa clasei”, fiind profesor la Grupul Şcolar Dimitrie Cantemir Suceava, continuând apoi pe linie juridică până în 2003, când a câştigat concursul pentru funcţia de director al Agenţiei Teritoriale a Taberelor şi Turismului Şcolar Suceava. În 2004 este aleasă, pe lista PSD, deputat în Parlamentul României, urmând ca apoi să fie numită Secretar de Stat în Ministerul Turismului. Odată întoarsă pe meleagurile natale, Mirela Adomnicăi ajunge la cârma Casei de Pensii Suceava, urmând ca mai apoi să preia conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava.

Ca deputat s-a remarcat printr-un număr de 14 propuneri legislative din care două au devenit legi. Tot în parlamentul României a avut 97 de interpelări și întrebări, a fost semnatara a 12 moțiuni și a avut 44 de luări de cuvânt în plen. Fostul lider PSD, Gavril Mârza, considera la vremea respectivă că Mirela Adomnicăi „este serioasă și își face treaba cu simț de răspundere.”

 

Aceste caracteristici par să definească întreaga activitate profesională a noului reprezentant al Guvernului în teritoriu, dovedind o bună capacitate administrativă indiferent de instituția pe care a condus-o sau în care a activat. Pare a fi o persoană foarte nimerită pentru preluarea fotoliului de prefect al județului Suceava pentru că are suficientă experiență în administrația publică, ocupând ani la rândul poziții de management în cadrul unor instituții ale statului care au reprezentat adevărate provocări în materie de coordonare. Funcționalitatea acestora este dovada concludentă că avem a face cu o persoană serioasă, care își cunoaște bine atribuțiile și care se implică în rezolvarea problemelor instituțiilor pe care le conduce.

 

Având în vedere experiența sa politică și profesională, așteptările în exercitarea funcției de prefect sunt destul de ridicate. Între noi fie vorba, ar fi o bucurie ca instituția prefectului să fie definită din nou de competență, pentru că de ceva ani este mai degrabă definită prin mediocritate. Acest fapt a dus, dacă nu la blocarea județului, la o amorțire al acestuia. Mirela Adomnicăi are șansa să demonstreze că Instituția prefectului este mai mult decât o sursă de venit pentru apropiații puterii, poate demonstra că Prefectura Suceava este cea care veghează într-adevăr ca instituțiile statului din județul nostru să funcționeze corespunzător, în litera și spiritul legii, cu rezultate pe care să le poată simți și omul de rând.