În vederea prevenirii incendiilor asemănătoare celui produs în data de 30 octombrie 2015 în Clubul „Colectiv” din Bucureşti, la nivelul judeţului Suceava s-au constituit comisii interinstituţionale pentru verificarea legalităţii funcţionării spaţiilor de alimentaţie publică şi de recreere în care se creează aglomeraţii mai mari de 50 de persoane.

Din aceste comisii fac parte reprezentanţi ai Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă BUCOVINA al judeţului Suceava, reprezentanți ai Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava, ai Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, precum și ai Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava. Tot din aceste comisii fac parte și cei de la Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Suceava, Agenţia de Protecţie a Mediului Suceava, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, dar și de Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava.

Totodată, Instituţia Prefectului – Judeţul Suceava a realizat la nivel judeţean o inventariere a spaţiilor de alimentaţie publică şi recreere, în urma căreia au fost identificate 476 de locaţii care pot face obiectul acestor comisii interinstituţionale. Activităţile de control au fost demarate în data de 03.11.2015 şi vor continua respectând inclusiv noile reglementări cu privire la atribuţiile inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, aprobate în şedinţa de guvern din data de 03.11.2015. Astfel, în primele 3 zile, au fost verificate un număr de 41 de astfel de locaţii.

În urma controalelor efectuate la societăţi comerciale din Municipiul Suceava, ISU Suceava şi IPJ Suceava au constatat că nu a fost întocmit Planul de intervenţie la incendiu, ca nu existau mijloacele de apărare împotriva incendiilor, dar și că în unele din spațiile publice nu au fost desemnaţi lucrătorii care să aplice măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor.

Nerespectarea timpului de muncă, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, formularele de organizare a intervenţiei la locul de muncă şi planul de evacuare redactate greșit, au fost alte nereguli găsite de cei care au verificat spațiile publice.

 

Comisariatul Judeţean Suceava a verificat 4 societăţi comerciale din Municipiul Suceava şi Comuna Şcheia, unde nu a constatat nereguli, singurele măsuri dispuse fiind respectarea capacităţii de locuri prevăzută în autorizaţia de mediu, în cazul organizării de evenimente.

Oficiul Judeţean pentru protecţia Consumatorilor Suceava a verificat tot un număr de 4 societăţi comerciale, aflate pe raza Municipiului Suceava, comunelor Şcheia şi Ipoteşti, iar printre dintre deficiențele constate putem aminti carne congelată şi porţionată fără etichete, lipsa de marcare, în mod vizibil, a spaţiului destinat nefumătorilor, precum și lipsa evidenţierii de alergeni în lista de meniu.

ITM Suceava a verificat 4 societăţi comerciale din Municipiul Suceava, unde a constatat următoarele nereguli: nu era nominalizat lucrătorul desemnat care să îndeplinească cerinţele SSM,un lucrător nu a semnat fişa de instruire SSM pentru ultima instruire periodică și nu au fost desemnaţi lucrătorii care să aplice măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor.

DSP Suceava a verificat 17 societăţi comerciale aflate în Municipiul Câmpulung Moldovenesc, Municipiul Rădăuţi, Comuna Izvoarele Sucevei, Comuna Moldoviţa, Comuna Vatra Moldoviţei, Comuna Broşteni, identificând următoarele nereguli, unde au găsit mai multe nereguli.

DSVSA Suceava a verificat 7 societăţi comerciale aflate în Municipiul Suceava şi în Comuna Şcheia, unde a constatat următoarele nereguli:

În urma acestor controale, au fost aplicate avertismente contravenţionale, cât şi amenzi cuprinse între 250 – 50.000 lei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.