În ultimii 5 ani amenzile neplătite de suceveni către primăriile din judeţ se ridică la 63.833.868,11 lei

Instituţia Prefectului  a întocmit o situaţie centralizatoare privind cuantumul amenzilor aplicate şi neîncasate la nivelul unităţilor administrativ teritoriale din judeţ pentru primele trei trimestre ale acestui an. Astfel, cuantumul total al amenzilor înregistrate în ultimii 5 ani de către primăriile din judeţul Suceava se ridică la 63.833.868,11 lei, din care total amenzi neîncasate în sumă de 38.597.115,19 lei, rezultând un procent de neîncasare de 65,30%.

O parte din aceste creanţe fiscale sunt stinse prin compensări, executări silite, scutiri la plată şi prin alte modalităţi prevăzute de lege. Amenzile neîncasate sunt venituri luate în calcul la întocmirea bugetului, neîncasarea lor constituind o problemă pentru unităţile administrativ teritoriale care la repartizarea banilor de la bugetul central primesc sume mai mici. Astfel, potrivit situaţiei întocmite, în judeţul Suceava există primării la care procentul amenzilor neîncasate din total venituri programate se situează la un procent de peste 20% ceea ce reprezintă o cincime din bugetul unităţii teritorial administrative.

Potrivit situaţiei furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava totalul veniturilor programate pentru anul 2012 la data prezentei se ridică la 1.141.427.217 lei, raportul dintre totalul amenzilor şi cel al veniturilor programate la nivel de judeţ fiind de 5,59%.

“Problema amenzilor pe care nu le plăteşte nimeni împovărează aproape toate primăriile din judeţ. Există probleme mari la nivelul unităţilor administrativ teritoriale deoarece amenzile neîncasate sunt venituri la buget şi primesc mai puţini bani de la bugetul central“, a precizat Florin Sinescu prefectul judeţului Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.