Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că decizia de a fi mărite pensiile cu 40%, măsură prevăzută să se aplice de la 1 septembrie, are un impact atât de mare, încât nu crede că a mai existat ceva similiar în Uniunea Europeană în ultimii zece ani. Fostul președinte a precizat că, într-adevăr, pensiile sunt foarte mici, dar politicienii care promovează o majorare atât de consistentă ar trebui să le explice pensionarilor că pentru o astfel de creștere vor plăti nepoții. Europarlamentarul PMP a mai afirmat că România va fi nevoită să împrumute o sumă uriașă pentru a putea da pensiile majorate cu 40%.

Discuția a pornit de la o afirmație a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu: „Nu trebuie să facem obsesii pe cifre biblice şi să fim foarte atenţi dacă nu vrem să rătăcim aşa vreo 40 de ani printr-un deşert financiar. Văd că singura discuţie este 40%. (…)  Când economia creşte cu 4% nu poate să crească ceva cu 40%.

„Isărescu spune un lucru logic, dar politicienii nu sunt întotdeauna logici și, de multe ori, decizia politică e deasupra realităților economice. Legat de mărirea pensiilor, s-a plecat de la o realitate: multe pensii erau mult prea mici. Că s-a făcut cu 40% anul acesta creșterea e o decizie politică. Această decizie politică e în contradicție cu realitatea economică: România nu poate susține această cerere. Dar, fiind decizia politică, se utilizează împrumutul: nu poate România, pot alții să ne dea bani să creștem pensiile cu 40%”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.

Acesta a continuat prin a explica faptul că banii aceștia nu-i vom primi gratis, iar Legea Pensiilor, cu aceste majorări, va antrena efecte în cascadă ce ne vor afecta ani întregi de acum încolo: „Deciziile politice sunt de multe ori împotriva realităților economice, dar de asta sunt politicieni – să ia decizii. Ei au decis să facă ceva pentru pensionari. Liberalii spun și ei, ca PSD-iștii, că dau mărirea de 40%. Ce nu spune niciunul sunt costurile: o șubrezire teribilă a finanțelor publice ale României, crearea de dezechilibre macroeconomice, și nu pe un an-doi. Legea Pensiilor va genera efecte în cascadă ani de zile de la momentul introducerii acestei creșteri”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.