Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că situația în România poate deveni sumbră din cauza evoluției epidemiei de coronavirus. În opinia sa, autoritățile au greșit fundamental atunci când au început să „emită ordine lătrate”, în loc să poarte un dialog prietenos.

Europarlamentarul PMP nu e optimist că încrederea mai poate fi refăcută și susține că fiecare ar trebui să fie responsabil de sănătatea lui: să poarte masca de protecție și să evite zonele aglomerate. Cât despre decizia Curții Constituționale legată de carantină și izolare, fostul șef de stat consideră că aceasta a fost interpretată forțat. Contrar opiniei generale, Băsescu susține că în România nu există un vid legislativ la acest capitol.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că pacienții COVID-19 au început să fie externați la cerere, iar centrele de carantină să se golească, pentru că decizia Curții Constituționale a fost interpretată forțat. El a insistat că în România nu există un vid legislativ în ceea ce privește carantinarea și izolarea: „e vid de oameni care știu carte, care citesc”.

„După părerea mea, aici e o interpretare forțată a deciziei CCR, iar aici nu putem decât să aplicăm legile statului. Codul Penal spune ce se întâmplă când un om care știe că e bonav se duce în societate și răspândește boala: merge în pușcărie. Iar cei care se întorc mai bolnavi, am înțeles că unii au și decedat, au făcut-o pe riscul lor. Dar cei care au îmbolnăvit pe alții știind că au plecat asimptomatici, dar purtători de virus și au îmbolnvăit pe alții, pentru ei avem articolul 352 din Codul Penal.

Cred că povestea cu CCE e, repet, o falsă interpretare. CCR nici n-a sugerat, nici n-a spus ”puneți-i în libertate”. Atât timp cât exista un pachet de legi întreg care reglementa problema carantinei și nicidecum Hotărârea de Guvern”, a declarat fostul președinte, pentru B1 TV.

Europarlamentarul PMP a mai afirmat că România ar putea ajunge într-o situație mai gravă și că fiecare român ar trebui să aibă grijă de el. A insistat de asemenea, că portul măștii trebuie să fie cu adevărat obligatoriu: „Tabloul poate fi un posibil tablou foarte negru. Vă dau un exemplu: decât s-ar zbate să inoveze ceva ce nu mai trebuie inovat, Guvernul și Parlamentul ar putea să dea lege să facă obligatoriu portul măștii. De azi, în Belgia, nu intri nicăieri fără mască, e reglemetare. Trebuie să fie obligatoriu portul măștii, în rest ține de bunul simț al fiecăruia, cât de mult se duce în aglomerație”

Băsescu a mai afirmat că autoritățile au greșit fundamental pe partea de comunicare deoarece, în loc să poarte un dialog prietenos cu românii, „începeau să emită ordine lătrate către populație”.

Acesta nu e optimist că Guvernul Orban mai are timp să recâștige încrederea oamenilor: „Trebuie trecut la faza la care fiecare e responsabil de sănătatea lui, adică port mască, nu mă duc în întruniri mari, nu mă duc în discoteci, pe plaje aglomerate. E un an pe care pot să-l sacrific pentru a evita o boală care-mi poate fi fatală”.

Traian Băsescu a mai spus că președinte Klaus Iohannis e prea răbdător cu Guvernul Orban: „N-aș ezita să trosnesc Guvernul de să nu se vadă, că populația e supărată și pe Guvern pentru modul cum a procedat. Văd că domnul președinte încă are răbdare. Îi trosneam demult”.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.