În perioada 16 februarie 2023 – 01 martir 2023, în baza suspiciunii că materialul lemnos tranzacționat între cei doi operatori economici în cazul a opt transporturi ar fi încărcat din altă parte decât localizarea înscrisă în avizele de însoțire, Garda Forestieră Suceava a demarat verificări privind trasabilitatea materialelor lemnoase în cauză.

Materialul lemnos a plecat teoretic dintr-o partidă situată pe raza ocolului silvic Tazlău, județul Neamț, având ca destinatar un operator economic cu punctul de lucru în localitatea Tazlău, județul Neamț.

Astfel, conform traseului generat de aplicația SUMAL 2.0, din punctul de plecare până la destinație distanța este de 20 km. În realitate, mijloacele de transport care au efectuat aceste transporturi, au efectuat doar distanța de 10 km. Situația a fost dovedită cu ajutorul fotografiilor cu kilometrajele mijloacelor de transport utizate care au fost atașate în SUMAL 2.0 avizelor respective și a traseelor generate de aplicație. Mai exact, avizul era generat din platforma primară și predat transportatorului, ulterior GPS-ul dispozitivului mobil pe care se afla avizul era dezactivat pentru încărcate materialele lemnoase. De acolo până la destinație respectivul transport circula ca și cum totul ar fi în regulă.

Deoarece încărcarea materialelor lemnoase s-a făcut dintr-o altă locaţie faţă de cea raportată în SUMAL 2.0 și înscrisă în avizele de însoţire, materiale lemnoase în cauză sunt considerate fără provenienţă.

În consecință, în urma acțiunii de control, s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 30.000 lei și s-a confiscat cantitatea de 115 m.c tocătură fag cu o valoare de 16.208 lei emitentului avizelor de însoțire pentru expediere de material lemnos fără proveniență legală și două sancțiuni destinatarului materialelor lemnoase care este și transportator, în valoare de 33.000 lei și s-a confiscat cantitatea de 115 m.c tocătură fag cu o valoare de 16.208 lei pentru primire de material lemnos fără proveniență legală și transport cu receptorul GPS al dispozitivului mobil oprit.

Notă: primul punct marcat pe hartă cu galben reprezintă locul de unde au fost generate avizel de însoțire, iar după 10 km (pe această distanță GPS a fost dezactivat), apar din nou înregistrate în SUAML 2.0 coordonatele unde au fost localizate respectivele transporturi.

Garda Forestieră Suceava atrage din nou atenţia că faptele ilegale din domeniul forestier sunt şi vor fi drastic pedepsite, în perioada următoare urmând a se intensifica acest tip de controale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.