Tematica o reprezinta insasi memoria bucovineana, care inca mai poate fi partial salvata, in conditiile in care vechile pietre funerare si crucile inscriptionate sunt lasate in paragina, degradate sau smulse din cimitire, pentru a face loc unor monumente funerare noi. Elevii care au castigat faza judeteana a acestor concursuri sunt invitati pe 15 iunie, impreuna cu profesorii indrumatori, la Manastirea Putna, pentru festivitatea de premiere. Premiile sunt acordate de Consiliul Judetean Suceava prin Centrul Cultural Bucovina. In cadrul evenimentului Trasee eminesciene, Manastirea Putna a reeditat cu sprijinul Centrului Cultural Bucovina cartea Eminescu.Viata, autor Zoe Dumitrescu Busulenga, care va fi oferita pe 15 iunie participantilor la eveniment.
Un alt eveniment cultural va avea loc in data de 13 iunie 2015, ora 14,00 la Caminul Cultural din Dumbraveni – prima editie a Festivalului – concurs interjudetean de interpretare a cantecului popular „Cantecele Siretului”. Festivalul isi propune: descoperirea si promovarea tinerilor talente, cunoasterea portului, datinilor si obiceiurilor zonelor pe care le reprezinta, implicarea concurentilor in culegerea si promovarea folclorului local, dar si a prelucrarii dialectale a acestuia. Juriul festivalului va fi alcatuit din profesori, folcloristi, dirijori, oameni de seama din domeniul cercetarii folclorului romanesc.
Trasee eminesciene
Evenimentul Trasee eminesciene este conturat pe trei sectiuni: Concursul de recitare a liricii eminesciene „La Putna”, in scopul selectarii si premierii celor mai buni recitatori-elevi din judet, Concursul de arta plastica „Universul eminescian”, la care se trimit lucrari realizate de elevi si inspirate din lirica eminesciana, precum si Concursul de fotografii document „Contemporanii lui Eminescu”, prin care sunt identificate, curatate si fotografiate morminte si biserici mai vechi de anul 1889, din localitatile in care isi au resedinta, indiferent cui apartineau acele morminte.
Lasa un raspuns