La data de 12 martie 2019, s-a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a trei suspecţi, cercetaţi cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni. Ulterior, s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru comiterea aceloraşi infracţiuni, faţă de cele trei persoane, care au dobândit calitatea de inculpaţi.

Astfel, primul inculpat este cercetat pentru instigare la furt calificat (faptă din data de 19.07.2018) şi pentru infracţiunea de şantaj în formă continuată (comisă la data de 25.08.2018 şi 18.10.2018). Al doilea inculpat este cercetat pentru infracţiunea de furt calificat (faptă din data de 19.07.2018) şi infracţiunea de şantaj (faptă comisă la data de 31.08.2018). Al treilea inculpat este cercetat pentru infracţiunea de furt calificat (faptă din data de 19.07.2018), infracţiunea de furt calificat (faptă din data de 01/02.04.2017), furt (faptă din perioada 26 – 27.04.2017), infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic şi tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos (fapte din data de 26.04.2017).

 

Faţă de cei trei inculpaţi s-a formulat propunere de arestare preventivă, aceştia urmând a fi prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul instanţei competente, în cursul zilei de astăzi.

 

Cauza este instrumentată de poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Suceava – Biroul Investigaţii Criminale, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

 

Din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că:

          

La data de 19.07.2018, al doilea inculpat, după ce în prealabil a procurat ciorapi de damă de culoare închisă pentru a nu lăsa urme, dintre care unul l-a înmânat celui de-al treilea autor, apoi în dimineaţa zilei de 19.07.2018, la orele 00:40, a întrerupt alimentarea cu energie electrică de la panoul imobilului persoanei vătămate, dezactivând astfel sistemul de supraveghere video, în dimineaţa zilei de 19.07.2018, în intervalul orar 01:30-03:30, împreună cu al treilea inculpat şi cu cel de-al patrulea participant (trimis în judecată anterior pentru comiterea acestei fapte în calitate de coautor), au pătruns fără drept, prin escaladare şi efracţie, forţând cu o rangă un geam termopan, în casa persoanei vătămate din mun. Suceava, de unde au sustras sume de bani în euro şi lei, bijuterii din metale preţioase, ceasuri şi un joc Playstation, cauzând persoanei vătămate un prejudiciu total de 163.500 lei, bunuri pe care participanţii şi le-au însuşit pe nedrept.  

           Primul inculpat i-a determinat şi ajutat pe ceilalţi doi inculpaţi, precum şi pe al patrulea participant la săvârşirea faptei din data de 19.07.2018 să săvârşească fapta de furt calificat din locuinţa persoanei vătămate din municipiul Suceava, în dimineaţa zilei de 19.07.2018, în intervalul orar 01:30-03:30, prin următoarele conduite determinate: a facilitat şi intermediat achiziţionarea unui autoturism care urma a fi folosit la săvârşirea faptei; i-a contactat pe ceilalţi doi inculpaţi şi pe al patrulea participant şi le-a dezvăluit informaţii cu privire la lipsa persoanei vătămate din localitate şi locaţia concretă a casei acesteia, determinându-i pe cei trei să sustragă bunuri prin efracţie din imobilul indicat; le-a promis celor trei autori faptul că va asigura paza în zona faptei, ceea ce a şi făcut; după comiterea faptei i-a preluat pe autori din zona faptei, cu autoturismul procurat, asigurându-le scăparea, după care toţi patru au împărţit bunurile sustrase.

 

         În sarcina primului inculpat s-a mai reţinut săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată, constând în aceea că, la datele de 25.08.2018, între orele 12:30-14:00, şi respectiv 18.10.2018, între orele 09:45-12:48, pe raza mun. Suceava, primul inculpat, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, discutând cu persoana vătămată (concubina la acel moment a celui de-al patrulea participant la săvârşirea faptei), a constrâns-o pe aceasta să îl determine pe concubinul ei de la acel moment, respectiv cel de-al treilea autor (despre care s-a arătat mai sus că a fost deja trimis în judecată), să îşi schimbe declaraţiile incriminatoare faţă de primul inculpat, în cauza penală având ca obiect aceeaşi faptă de furt calificat ce este cercetată în prezentul dosar penal, spunându-i persoanei vătămate că va determina persoane din mediul penitenciar, în special Botoşani, să îl agreseze pe concubinul ei, care era arestat preventiv, să îi bage o şurubelniţă în ochi şi să-i scoată ochii, precum şi că acesta va avea de suferit şi chiar va plăti cu viaţa dacă menţine declaraţiile conform cărora primul inculpat a fost implicat în săvârşirea acelei fapte.

 

           În sarcina celui de-al doilea inculpat s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de şantaj constând în aceea că, în dimineaţa zilei de 31.08.2018, între orele 09:00-09:30, aflându-se în faţa Palatului de Justiţie din mun. Suceava, cât şi în parcul de lângă această instituţie, a abordat-o şi constrâns-o pe aceeaşi persoană vătămată menţionată anterior (victimă a infracţiunii de şantaj comisă de primul inculpat), prin ameninţări cu acte de violenţă asupra ei cât şi cu acte de violenţă asupra concubinului ei şi a maşinii acestuia, să îl determine pe concubinul acesteia de la acel moment (al patrulea participant la săvârşirea faptei din data de 19.07.2018), să îşi schimbe declaraţiile date în cealaltă cauză penală cu privire la fapta de furt descrisă mai sus, în sensul neimplicării celui de-al doilea inculpat în săvârşirea faptei, pentru ca acesta să nu mai fie tras la răspundere penală.

 

           În sarcina celui de-al treilea inculpat s-a mai reţinut săvârşirea unei infracţiuni de furt calificat, constând în aceea că în intervalul  01.04.2017, orele 2130 – 02.04.2017, orele 0100,  prin spargerea geamului de la portiera stânga spate, a sustras din interiorul unui autoturism, parcat pe raza municipiului Suceava, o mapă cu actele autovehiculului şi o sacoşă ce conţinea mai multe articole vestimentare, valoarea prejudiciului nerecuperat fiind estimată la suma de 300 lei.

           De asemenea, s-a reţinut în sarcina celui de-al treilea inculpat săvârşirea unei infracţiuni de furt, constând în aceea că, în perioada de 26.04.2017, orele 17:40 – 27.04.2017  orele 08.00,  a sustras din interiorul unui autoturism, parcat pe raza municipiului Suceava, un portofel în care se aflau mai multe documente (cartea de identitate personală, permisul de conducere, cardul de sănătate, 3 carduri bancare, precum şi alte documente). Ulterior, portofelul a fost recuperat, din acesta lipsind doar cele trei carduri bancare.

           Imediat după sustragerea celor trei carduri bancare, al treilea inculpat s-a deplasat la un bancomat din mun. Suceava, a introdus cardul în fanta dispozitivului și a accesat, fără drept, sistemul de operare aferent încercând să extragă suma de 200 lei, a introdus codul PIN greșit, cererea sa fiind respinsă de aparat. În continuare acesta s-a deplasat la un alt bancomat aparținând unei alte unităţi bancare din mun. Suceava, a introdus același card în fanta dispozitivului și a accesat, fără drept, sistemul de operare aferent  încercând o operațiune de interogare sold, tranzacția fiind respinsă pe motivul „PIN incorect”. În consecinţă, s-a reţinut în sarcina celui de-al treilea inculpat săvârşirea infracţiunii de acces ilegal la un sistem informatic şi tentativă la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

 

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.

 

Având în vedere stadiul anchetei penale, care se află în derulare, nu pot fi furnizate la acest moment alte informaţii referitoare la această cauză, însă, pe măsură ce aceasta va avansa, vom informa opinia publică.

 

Precizăm că luarea unei măsuri preventive este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.