România este pe ultimele locuri în Europa vis-a-vis de serviciile de îngrijire pe termen lung acordate persoanelor de vârsta a treia. În urma unei evaluări a nevoilor de la nivelul comunităților sale, Fundația Româno-Belgiană The Open Network for Community Development (TON) a realizat în anul 2014 un Plan Master de servicii socio-medicale, plan ce își propune dezvoltarea de servicii necesare populației de la nivel rural. Serviciile de îngrijire la domiciliu reprezintă o prioritate în acest Plan.

Trei cicliști belgieni vor străbate mai mult de 1.000 km în perioada 16-25 septembrie, pentru a promova necesitatea serviciilor de îngrijiri la domiciliu în România și pentru a colecta fonduri necesare furnizării acestor servicii în comunitățile rurale din România.

general

Comuna Moldovița, comunitate rurală pilot în acest proiect

Pe lângă creșterea capacității instituționale a unor furnizori de servicii de îngrijiri medico-sociale la domiciliu din cinci comunități rurale pilot, printre care și Moldovița, proiectul urmărește crearea unui cadru larg de lobby-iști pentru politici publice mai eficace în acest domeniu prim implicarea atât a actorilor publici cât și a celor privați în identificarea celor mai bune soluții pentru creșterea accesului persoanelor în vârstă la servicii de îngrijiri la domiciliu și reducerea disparităților între centrele urbane și cele rurale din România.

vlcsnap-2016-09-20-15h32m27s212

Zenoviu Cenușă: „Asociația de Ajutor Mutual Moldovița vine în sprijinul comunităților cu diverse activități socio medicale”

Zenoviu Cenușă, gazda întâlnirii, le-a mulțumit tuturor celor prezenți și celor care s-au implicat în promovarea și susținerea proiectului.

„Avem plăcerea de a avea alături de noi un grup de belgieni care și-au propus să parcurgă o distanță de peste 1.000 de km cu scopul de a promova un serviciu nou pentru comunitatea din Moldovița, un serviciu nou pentru toată țara, și anume serviciul de îngrijiri medicale la domiciliu. Asociația de Ajutor Mutual Moldovița venind în sprijinul comunităților cu diverse activități socio medicale, s-a pliat pe lângă acești belgieni, dorind ca și noi să implementăm un astfel de serviciu de îngrijire la domiciliu a bătrânilor”, a declarat Zenoviu Cenușă.

Acesta a mai declarat că proiectul pe care îl promovează se numește „Activități rurale active: utilizarea și monitorizarea serviciilor de îngrijire la domiciliu”.

vlcsnap-2016-09-20-15h32m40s346

Mugurel Balabasciuc, consilierul personal al primarului din comuna Moldovița a subliniat că Primăria a ajutat pe cât a putut și îi vor ajuta și în continuare. Totodată, acesta a ținut să mulțumească tuturor celor care sunt implicați în astfel de proiecte, mai ales belgienilor.

„Sperăm ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit”, a încheiat Balabasciuc.

vlcsnap-2016-09-20-15h33m45s975

Jef Vanhoof, unul din cicliștii belgieni, a declarat că de aproximativ trei ani are un grup de voluntari care promovează turismul în România.

„De câțiva ani sunt rugat să organizez ceva și în România, pentru că am experiență în organizarea tururilor de ciclism peste tot în Europa. Acest proiect de îngrijire la domiciliu în România a reprezentat oportunitatea de a combina două activități, atât ciclismul cât și home carring”, a adăugat Jef Vanhoof.

vlcsnap-2016-09-20-15h34m20s276

Cristina Vladu a invitat toate instituțiile statului să le fie alături în astfel de proiecte

Cristina Vladu, managerul proiectului, a toate instituțiile statului care sunt în măsură să ofere ajutor, precum Direcțiile Sanitare Județene, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, primării, Consilii Județene să se alăture acestor proiecte.

„Facem parteneriate scrise cu toate aceste unități, iar în acest context acestea află de acest concept nou de îngrijire la domiciliu. Ideea noastră este să îi ajutăm să vină împreună și să vadă ce amenințări are un furnizor de îngrijiri la domiciliu și ce greutăți întâmpină pentru a furniza servicii de calitate”, a declarat Cristina Vladu.

Managerul proiectului a subliniat că una din principalele amenințări sunt finanțările discontinue și segmentare.

„Finanțările segmentare vin din mai multe direcții, iar furnizorul trebuie să le adune și este o șansă foarte mare să rămână cu goluri de finanțare. Aceste goluri de finanțare au dus uneori la «moartea» multor furnizori și a micilor instituții furnizoare, deoarece nu au reușit să compenseze aceste goluri”, a concluzionat Cristina Vladu

vlcsnap-2016-09-20-15h35m05s185

Alexandru Paziuc: „Am avut și avem un parteneriat foarte bun cu cei de la Moldovița”

Alexandru Paziuc, medic primar psihiatru și directorul Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung, a menționat că în anii 2009-2010 a lansat un proiect în care comuna Moldovița, alături de alte 12 comune, au fost parteneri într-un proiect ce presupunea dezvoltarea unei echipe mobile care să se deplaseze la domiciliul persoanelor și și să ofere ajutorul necesar.

„Sigur că rezultatele au fost nemaipomenite, iar toți ceilalți profesioniști au apreciat acest model de asistență mobilă la domiciliu. Noi ne-am propus atunci să reducem numărul de internări și să ajutăm persoana respectivă să se integreze în comunitate. Totodată, am dorit să fie și o punte de legătură cu celelalte servicii sociale și de îngrijire a acelei persoane”, a declarat Alexandru Paziuc.

Medicul primar psihiatru a subliniat că atât boala psihică, cât și persoana în vârstă, nu necesită doar diagnostic și medicație, ea având nevoie mai mult de îngrijire cu caracter social.

„Atâta timp cât nu vom pune cap la cap aceste două lucruri, medicalul cu socialul, nu cred că vom reuși să dezvoltăm prea bine aceste servicii. Consider că punctul de plecare este de fapt buna comunicare între serviciile medicale și serviciile sociale”, a încheiat Alexandru Paziuc.

 

Programul cicliștilor

16/09 – Cluj – Bistrița 123 km

17/09 – Bistrița – Borșa 98 km

18/09 – Borșa – Moldovița 125 km

20/09 – Moldovița – Botoșani 127 km

21/09 – Botoșani – Târgu Frumos 90 km

22/09 – Târgu Frumos – Buhalnița 124 km

23/09 – Buhalnița – Toplița 119 km

24/09 – Toplița – Târgu Mureș 154 km

25/09 – Târgu Mureș – Cluj 114 km

Cicliștii urmăresc strângerea de fonduri atât din Belgia cât și din România, dar și de oriunde din lume unde există copii ai bătrânilor singuri din România.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.