Trei comisii mixte constituite prin ordin de prefect verifică, începând de astăzi, modul în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost realizate şanţuri şi rigole în localităţile judeţului Suceava, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari.

Prefectul judeţului Suceava, Mirela-Elena Adomnicăi, este coordonatorul acestor comisii, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Din comisii fac parte reprezentanți  ai Prefecturii Suceava, Sistemului de Gospodărire al Apelor, de la Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Suceava – și Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Bucovina”.

La solicitarea comisiilor, la acțiune vor participa și reprezentanți ai Gărzii Forestiere.

Cele trei comisii vor desfășura activitatea în teren  până la data de 30 aprilie 2019, conform unui program stabilit pe cursuri de apă și localități.

Conform ordinului, în calitatea lor  de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă,  primarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul Suceava vor sprijini activitatea comisiilor constituite

Comisiile vor verifica,  în principal, modul în care au fost realizate măsurile şi lucrările stabilite la verificările efectuate în anul 2018, pe aceeași temă.

Controlul vizează   existenţa depozitelor de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor care prin antrenare pot conduce la obturarea scurgerii,  a depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite, modul în care au fost realizate și întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi, precum şi cursurile de apă pe raza localităţilor.

Totodată, vor fi verificate  zonele nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs inundaţii în anul 2018 (inclusiv cele semnalate de autorităţile publice locale), stadiul măsurilor şi lucrărilor de remediere realizate, precum și  măsurile dispuse la nivel local, pentru remedierea deficienţelor.

Deficienţele constatate, însoţite de măsuri şi responsabilităţi, vor constitui obiectul unui raport  care va fi elaborat, în perioada 7-9 mai 2019, și va fi înaintat spre aprobare prefectului.

În anul 2018, la controlul privind salubrizarea cursurilor de apă   au fost depistate nereguli pe raza de acțiune a 7 unități administrativ teritoriale din județ.

La data respectivă, au fost aplicate sancțiuni constând în amenzi și avertismente și au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.