Polițiștii suceveni desfășoară, până pe 15 iunie a.c., campania de prevenire a delincvenței juvenile, victimizării minorilor și prevenirii violenței în mediul școlar „Siguranță de Nota 10″, ce are ca scop creșterea gradului de informare a minorilor cu privire la adoptarea unui comportament preventiv și responsabilizarea cu privire la repere legislative minime, în special în ceea ce privește limitele răspunderii penale a minorilor și consecințele în plan juridic și personal generate de adoptarea unui comportament antisocial.

Potrivit IPJ Suceava, activitățile preventive și de informare sunt completate de activități operative ale polițiștilor în vederea identificării minorilor care comit infracțiuni.

La 08.03.2019, orele 19.10, Poliția Mun. Suceava a fost sesizată despre faptul că un bărbat în vârstă de 90 ani, a fost victima unei infracțiuni de tâlhărie, comisă în scara blocului în care locuiește.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că în după-amiaza de 08.03.2019, în jurul orei 16:00, persoana vătămată a plecat la plimbare, spre piața agroalimentară G. Enescu, având asupra sa suma de aproximativ 4000 lei. După ce a coborât din bloc, a mers la o agenție bancară, aflată la parterul blocului, de unde a mai scos suma de 3000 lei.

Conform celor declarate de persoana vătămată, după ce a deschis ușa de acces în bloc a fi fost bruscat de trei minori, care l-au împins în scara blocului, ulterior luându-i suma de bani.

În baza probatoriului administrat, la data de 04.04.2019 organele de poliție judiciară din cadrul Poliției Municipiului Suceava – Biroul de Investigații Criminale au dispus față de cei 3 inculpați cu vârste cuprinse între 14 de 16 ani, toți din com. Șcheia, luarea măsurii preventive a reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.

Ulterior, instanța de judecată a hotărât arestarea preventivă a unui minor de 16 ani pentru o perioadă de 30 de zile, acesta urmând a fi introdus în arestul IPJ Suceava.

În cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tâlhărie calificată”.

 

Polițiștii îi informează pe tineri și părinți că potrivit Art. 113 din Codul Penal, minorii care au vârsta cuprinsă între 14 şi 16 ani răspund penal dacă se dovedeşte că au săvârşit faptele cu discernământ. În plus, minorul care au împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.