Trei persoane identificate de polițiști în timp ce ofereau spre vânzare diverse bunuri cu încălcarea legislației – Atenție la cei pe care îi primiți în curți și locuințe!
Furturile şi faptele antisociale săvârşite de infractorii voiajori prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe.
Și în cursul zilei de ieri polițiștii au identificat trei bărbați care efectuau acte de comerț ambulant și pătrundeau în diferite curți și anexe din mediul rural sub acest pretext.
La 09.11.2019, ora 11.00, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu pe raza comunei Gălănești, a identificat trei persoane de sex masculin, care comercializau ambulant diferite obiecte de uz casnic.
În urma legitimării s-a stabilit că cele trei persoane avea 34, 18 și respectiv 16 ani, toți fiind din orașul Dărmănești, județul Bacău. Nici unul dintre aceștia nu a putat prezenta documente din care să rezulte legalitatea desfășurării acestei activități.
Cele trei persoane identificate au fost conduse la sediul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești în vederea luării măsurilor legale care se impun. În continuare, întrucât bunurile expuse spre vânzare nu au fost justificate conform legii, iar persoanele nu au putut face dovada desfășurării actelor de comerț în mod legal, s-a dispus sancționarea contravențională a acestora conform Legii 12/1990 R cu trei sancțiuni contravenționale în cuantum de 5000 de lei, cât și confiscarea bunurilor identificate.
Valoarea totală a bunurilor este de aproximativ 1000 lei, fiind confiscate 10 oale emailate, 26 găleți a câte 10 litri și 32 lighene din masă plastică cu capacitatea de 15 litri.
Totodată, în baza ordonanței motivate aceștia au fost conduși la sediul Poliției Municipiului Rădăuți, unde au fost introduși în bazele de date.
Bunurile confiscate urmează a fi depuse la camera de corpuri delicte.
”Reamintim că infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte (ca fiind turişti, având probleme medicale, vânzare de obiecte, etc.) culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare. Deseori activitatea infracţională se desfăşoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone şi locaţii, trecându-se la săvârşirea infracţiunii propriu-zise.
Deşi cazurile privind furturile prin împrietenire sau înşelăciunile prin diverse moduri de operare au fost intens mediatizate împreună cu recomandări preventive, în continuare unele persoane, în special persoanele vârstnice tratează superficial această problematică, generând un risc victimal crescut.
În permanență polițiștii dispuși în itinerariile de patrulare legitimează persoanele străine de localitate, în special în mediul rural, pentru prevenirea unor astfel de situații de risc infracțional și victimal.
Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori le recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.
În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie”, a precizat Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava.
Lasa un raspuns