Raluca Turcan, minstrul Muncii, a susținut marți că reglementarea activităților casnice va aduce mai multe avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii. Subiectul a fost discutat astăzi de ministru într-o ședință cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor.

Turcan a citat estimări potrivit cărora circa 1,2 milioane de persoane ar putea obține drept de pensie și asigurare medicală odată ce activitățile casnice, care acum se defășoară mai ales la negru, vor fi reglementate.

Am dezbătut astăzi reglementarea activităților casnice cu reprezentanții patronatelor și ai sindicatelor, având cu toții convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piața muncii și pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toți cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asigurați medical și fără a putea să obțină un drept de pensie.

Potrivit datelor INS, avem 39% din populație inactivă și estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi odată ce activitățile casnice, care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a scris ministrul Muncii, pe Facebook.

Potrivit b1.ro, Turcan a mai afirmat că, după aplicarea noilor reglementări, va fi redusă munca nedeclarată, vor apărea categorii profesionale care nu se regăsesc acum în piața muncii și va crește numărul celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale, pentru a avea acces la servicii medicale și drept la pensie.

Ne dorim ca aceste activități să fie accesibile șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat și lucrăm pentru a obține cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activitățile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la nergu”, a mai scris Raluca Turcan, pe Facebook.

 

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.