Cel mai puternic cutremur din ultimii 100 de ani din Turcia, cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richer, s-a produs în această dimineaţă în sudul țării şi a fost resimţit puternic şi în Siria. Cel mai recent bilanţ indică peste 1.000 de morţi, mii de răniți, dar cifrele se modifică de la o oră la alta. 

La acest moment ştim că sunt şi români afectaţi. Nouă studenţi Erasmus şi profesorul lor erau cazaţi într-un hotel din localitate. Nu au fost răniţi din fericire, şi au contactat deja Ambasada României la Ankara. Şi fotbaliştii de la Oţelul Galaţi erau în cantonament acolo. Şi ei sunt bine. Dar scenele care se derulează acum în Turcia sunt cumplite. 

Filmul unui dezastru cu mii de morți și răniți

Era ora locală 4 şi 17 minute. Seismul s-a produs la o adâncime de aproximativ 18 kilometri, în apropiere de oraşul istoric GaziAntep. A fost urmat de alte două cutremure cu magnitudini de 6,4 şi 6,5 în această zonă dar şi de cel puţin alte 40 de replici, care s-au resimţit până în Cipru, Iordania, Liban, Siria, Irak dar şi în Grecia şi Israel.

La 9 minute după catastrofa din Turcia, în zona seismică Vrancea, din judeţul Buzău s-a produs un cutremur cu magnitudinea 4,5 pe Richter. Şi el a fost urmat de alte patru replici, cea mai puternică de aproape 3 magnitudine, produse la adâncimi cuprinse între 17 și 21 de kilometri.

Turcii au declarat cel mai înalt nivel de urgență, gradul 4

În continuare sunt victime prinse sub dărâmături, inclusiv copii, iar salvatorii încearcă să ajungă la ele. Autoritățile turce au declarat cel mai înalt nivel de urgență, gradul 4, practic toate serviciile de salvare și primă intervenție sunt mobilizate ca să ajute provinciile afectate.

Între timp, autorităţile din Italia au emis o alertă de tsunami, care vizează zona de coastă a ţării. În România, Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit în această dimineaţă. Guvernul a decis să trimită personal specializat de intervenție în Turcia.

Şi alte ţări şi-au oferit ajutorul. Autorităţile de la Ankara, citate de CNN, au lansat în urmă cu scurt timp un posibil bilanţ crunt: s-ar aştepta la 10 mii de victime, scrie observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.