Miniştrii Turismului din UE nu au încă o agenda clară privind reluarea turismului pe continent. Când va putea fi reluat, turismul se va practica probabil pentru început doar în propria regiune. Sectorul turismului este la pământ pretutindeni în Europa şi se aşteaptă pierderi de până la 70 la sută la pachetele de servicii turistice.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu le recomandă călduros românilor să-şi petreacă în acest an, marcat de pandemie, vacanţa de vară în propria ţară.
„Eu cred că românii se vor gândi la călătorie când se vor simţi în siguranţă şi se vor simţi în siguranţă în ţara lor. Eu cred că turismul românesc va fi prioritar în această vară”, declara Virgil Popescu, ministrul Economiei, care a mai spus că totul ține de sănătatea populației în ceea ce privește repornirea turismului.
„Toţi sperăm ca să ridicăm din restricţiile impuse în momentul de faţă şi aştept veşti în primul rând de la Ministerul Sănătăţii vizavi de acest lucru, pentru că oricât am vrea noi la Ministerul Economiei, oricât am vrea noi operatorii economici din turism să pornim turismul, atât timp cât din partea celor care răspund de sănătatea populaţiei nu avem undă verde, nu putem face mare lucru”, a mai spus Virgil Popescu.
Bucovina, una dintre destinațiile cele mai dorite din România va avea de trecut un examen foarte dificil. O dată fiindcă în această zonă numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus este foarte mare și al doilea aspect ține de modul în care antreprenorii din domeniu vor ști să facă față situației extrem de dificile.
Mediatic, Bucovina a suferit o lovitură foarte puternică. Discursul lipsit de discernământ al unora, bazat pe asocierea dintre Lombardia și Bucovina, a devenit insuportabil pentru oamenii acestei zone.
Cel mai lovit segment din tot turismul, până în prezent, este constituit din agențiile de turism. Acestea au fost primele afectate de pandemie și posibil vor fi ultimele care își vor relua activitatea, datorită temerilor care continuă, privind sănătatea dar și grija banilor. Practic, din octombrie 2019, când au început încasările pentru grupurile din 2020, agențiile de turism vor lucra în pierdere, deoarece s-au plătit salarii, impozite la stat, chirii, cheltuieli curente, etc.
Totodată, în toată această pandemie, agențiile de turism au fost nevoite să își convingă clienții să nu renunțe la pachetele de servicii cumpărate.
Unele dintre ele au încercat să obțină amânări pentru serviciilor contactate, iar o parte dintre hotelieri au fost nevoiți să returneze sumele încasate în avans de la o parte din clienți pentru perioada pascală și 1 Mai.
Lăcrămioara Beilic, directorul Asociației pentru Turism Bucovina, a precizat că membrii asociației, în ciuda acestor vremuri dificile, privesc cu optimism reluarea turismului în Bucovina.
„Mulți dintre proprietarii pensiunilor cu care am discutat erau chiar optimiști și povesteau că au dorit să le returneze turiștilor avansul dar aceștia nu au dorit să îl ia, optând pentru reprogramare. Poate că unul dintre factorii care au dus la acest la acest gest se datorează faptului că pensiunile sunt mici, iar Bucovina era o destinație foarte căutată, iar gradul de ocupare, în perioadele de vârf, era foarte mare.
Ceea ce ne dorim odată cu ridicarea carantinei și a tuturor restricțiilor este ca după reluarea activității în domeniul HORECA siguranța turistului să primeze. Nu ne dorim accidente din punct de vedere medical după reluarea activității”, a precizat directorul Asociației pentru Turism Bucovina, Lăcrămioara Beilic.
Pentru mulți dintre antreprenorii din acest domeniu, 2020 va fi un an al sacrificiilor. În ceea ce privește scădere prețurilor în domeniul ospitalității în Bucovina directorul a precizat că un marketing bine făcut ar putea să readucă turiștii în aceste zone frumoase.
„Va trebui să avem o abordare cu toți unitară. Un marketing și o comunicare specifică acestei perioade ar da rezultate bune, dar nu știu dacă toți se vor gândi să facă lucrurile acestea. Dar piața va fi aceea care îi va determina în acest sens, iar mesajul ar fi unul de impact, având în vedere că serviciile turistice în Bucovina nu au fost niciodată ieftine.
Un efect al voucherelor de vacanță a fost creștere abruptă pe unele segmente ale prețurilor, aș putea spune că mai mult în zona pensiunilor decât în zona hotelurilor”, a mai spus Beilic.
Marius Biholor, proprietar de pensiune din Putna, propunea ca voucherele de vacanță pentru bugetari aferente anului 2020 să fie acordate, totodată, și firmele private să beneficieze de acest program cu mențiunea că sumele să fie deduse din impozitul pe profit. O altă soluție identificată de acesta este continuarea șomajului tehnic în turism și alimentație publică, deoarece oamenii nu vor veni în vacanțe imediat după 15 mai.
„Deschiderea pensiunilor să se facă numai după ce se pot deschide și restaurantele acestora. Nu poți face turism numai din cazare iar ambele sunt interdependente. Totodată, este necesară acordarea de certificate de călătorie vizate de medici pentru cei care călătoresc pentru că sănătatea și trasabilitatea trebuie accentuate”, a arătat Marius Biholor.
În acest context, administrația publică suceveană, prin președintele Gheorghe Flutur a cerut ca zonele carantinate din cauza evoluţiei COVID-19 să beneficieze de facilităţi pe modelul zonelor defavorizate.
Flutur a precizat că turismul din Bucovina, care este extrem de afectat, ar trebui să beneficieze de sprijin pe modelul staţiunilor de pe litoral.
„Se caută soluţii şi pentru modul în care pot fi relaxate condiţiile pentru cei care au investiţii cu fonduri europene în turism şi care sunt monitorizaţi pentru îndeplinirea unor criterii, cum ar fi numărul de turişti sau gradul de ocupare. Cu toţii vom trebui să muncim mult în perioada următoare, pentru a recâştiga un număr cât mai mare de turişti. Ne gândim să ne inspirăm şi din ce fac şi alte ţări sau zone turistice afectate de criză”, a spus Flutur.
Întorcându-ne la nivel global Organizaţia Mondială a Turismului, o agenţie a ONU, estimează că 96% din toate obiectivele turistice din lume nu vor putea fi atinse din cauza actualei pandemii. Secretarul general al organizaţiei, Zurab Pololikashvili, care a participat la consultările partenerilor UE, a solicitat anularea grabnică a restricţiilor.
„Această criză ne-a arătat cât de puternică este solidaritatea internaţională. Dar cuvintele frumoase nu vor putea salva milioanele de joburi ale oamenilor care lucrează în sectorul turismului”, a spus Pololikashvili, solicitând ajutor pentru reconstrucţia turismului, pentru ca acesta „să contribuie decisiv” la revigorarea economiei mondiale.
Lasa un raspuns