TVA-ul de 9% la pâine riscă să revină la 24%, în cazul în care măsurile luate în acest sens nu vor fi benefice.

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat că au apărut mai multe firme în domeniul panificației și că datele pe trei luni sunt bune. Potrivit statisticii Registrului Comerțului, numărul total al firmelor înregistrate cu codurile CAEN 1061 ȘI 1071, pentru care se aplică TVA de 9%, este de 10.633 în prezent, în timp ce la data de 1 septembrie a anului trecut, era de 10.837.

Micșorarea TVA-ului la pâine este o măsură care trebuie să demonstreze că are efecte benefice privind combaterea evaziunii fiscale. Un indicator care a fost luat în calcul de către Guvern este creşterea numărului de firme care se vor înregistra ca plătitoare de TVA. Evaziunea din acest sector este evaluată la 70% , pierderile la buget fiind aproximate  la jumătate de miliard de lei.

FMI nu a agreat reducerea TVA-ului, al cărei impact bugetar a fost prognozat de Finanțe la 350 de milioane de lei pentru anul 2014.  După introducerea cotei de 9%, Guvernul a crescut accizele pentru a compensa golul de încasări. Măsura va fi analizată, iar în cazul în care nu are succes, se va renunța la ea.

Industria de panificație apreciază măsura, mai ales că marjele de profit în domeniu sunt, de regulă, mici.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.