Ucraina e pe cale să ajungă în impas, blocată pe de-o parte de atacurile Rusiei şi pe de alta de lipsa echipamentelor militare. Şeful Serviciilor de Informaţii de la Kiev a declarat că ruşii avansează pe mai multe fronturi, iar armata ucraineană face faţă cu greu ofensivei din cauza armamentului care se împuţinează văzând cu ochii. „Totul depinde acum de ceea ce ne pune la dispoziţie Occidentul”, susţine Vadim Skibiţki. 

Sunetul armelor răsună în continuare pe teritoriul Ucrainei, invadată de ruşi cu o desfăşurare de forţe masivă. În vreme ce războiul pune presiune pe Europa de Est, iar Occidentul caută soluţii sub ameninţarea unei eventuale crize energetice sau alimentare, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susţine că luptele au ajuns într-un punct decisiv pentru soarta regiunii Donbas. Acesta a declarat joi că oraşul estic Severodoneţk „rămâne epicentrul confruntării”, bătălia fiind „una dintre cele mai dificile de până acum”. Ucrainenii spun că îi pot alunga pe ruşi din oraşul-cheie „în două, trei zile”, dacă primesc arme cu rază lungă de acţiune din Occident.

Criză de armament. Ucraina rămâne fără muniţie

Vineri, şeful Serviciilor de Informaţii Militare din Ucraina a afirmat că ruşii avansează pe mai multe fronturi, iar armata Kievului face faţă cu greu ofensivei din cauza lipsei de armament. Potrivit declaraţiilor oferite de către acesta jurnaliştilor The Guardian, soldaţii ucraineni se bazează acum aproape în totalitate pe ajutoarele şi tehnica militară din Occident. „Este un război de artilerie, iar noi pierdem în acest sens”, susţine Vadim Skibiţki„Totul depinde acum de ceea ce ne pune la dispoziţie Vestul. Ucraina are doar un echipament militar la fiecare 10-15 din dotarea aramtei ruse. Aliaţii occidentali ne-au dat în jur de 10% din ceea ce au la dispoziţie”, a adăugat oficialul ucrainean. „Ne-am folosit deja aproape toată muniţia.”

Bilanţ negru al războiului Rusia – Ucraina: 100-200 de militari ucraineni, ucişi zilnic pe front

Între 100 şi 200 de militari ucraineni sunt ucişi în prima linie în fiecare zi, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak pentru BBC. Acesta a spus că Ucraina are nevoie de sute de sisteme de artilerie occidentale pentru a avea un cadru echitabil de luptă cu Rusia în regiunea estică Donbas. El a mai afirmat că Ucraina nu este pregătită să reia negocierile de pace cu Rusia.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.