Consiliul Naţional Secuiesc a elaborat din nou un statut de autonomie a Ţinutului Secuiesc, urmând ca Uniunea Maghiară din Transilvania (EMSZ) să prezinte prezenta din nou legislativului de la Bucureşti proiectul, a afirmat Jozsef Kulcsar-Terza, politicianul uniunii constituite din PPMT şi PCM.

Conform sursei citate de Rador, probabil se va prezenta parlamentului din nou statutul de autonomie elaborat de Consiliul Naţional Secuiesc.

Zoltan Zakarias, politician al EMSZ, a evidenţiat că în programul guvernului constituit în decembrie cu participarea UDMR figurează şi înaintarea proiectului de lege a minorităţilor, care va putea fi dezbătut probabil „după septembrie”. El a subliniat că scopul legii trebuie să fie instituţionalizarea autonomiei culturale, iar partidele politice vor trebui să elaboreze proiectul în cursul verii, împreună cu organizaţiile civile.

Referitor la statutul care prevede autonomie teritorială pentru Ţinutul Secuiesc, acesta s-a votat în Parlamentul de la Bucureşti mai întâi în 2004, iar apoi în 2012, de data aceasta fiind vorba de un proiect modificat. În toate cazurile documentele au fost respinse fără o dezbatere şi fără un vot de susţinere din partea unui parlamentar român.

 

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.