Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, joi, într-o conferință de presă, când va convoca referendumul pentru justiție. Astfel, șeful statului a susținut că referendumul pentru justiție va avea loc pe 26 mai, în aceeași zi în care vor avea loc alegerile europarlamentare.

”Este cert, voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă așa nu se mai poate! PSD continuă asaltul la adresa justiției, declanșat încă de când a preluat guvernarea. De această dată, pesediștii vor să dea Ordonanțe de Urgență prin care să modifice Codurile penale. Golăneala Guvernului PSD de astăzi a depășit orice limită. Nu trec nici măcar trei zile fără să dea o Ordonanță într-un domeniu sau altul.

Nu este nici în spiritul Constituției, nu servește nici echilibrului democratic al puterilor în stat ca Guvernul să apeleze atât de des la ordonanțe de urgență. Ordonanțele de urgență, practic, și-au pierdut menirea esențială și au devenit, în timpul acestui accident regretabil al democrației, care este guvernarea PSD, un instrument folosit abuziv, în exces, eludând astfel orice control de constituționalitate înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței. Trebuie să punem punct acestei practici și trebuie să o facem acum”,  a spus președintele.

Klaus Iohannis consideră că guvernarea PSD este caracterizată de ”diletantism și incompetență”, iar atunci când aceste trăsături ”se împletesc cu intenția de a legifera în interesul infractorilor, fie ei și lideri de partid, atunci avem premisele unui dezastru pentru România”. În plus, mai precizează președintele, adoptarea unor Ordonanțe pe justiție ar intra în conflict cu prerogativa constituțională a Parlamentului de a legifera, câtă vreme Codul Penal încă se discută în Parlament.

”Pesediștii trebuie să înceteze aceste atacuri permanente la adresa Justiției. Pesediștii trebuie să înțeleagă că Justiția nu este la bunul lor plac. Sunt niște principii extrem de simple în orice stat de drept și în orice democrație, sunt valori pentru care oamenii au ieșit în stradă, și în decembrie ‘89, și în ultimii doi ani. Este evident că PSD încearcă să ignore aceste adevăruri. Dar le dau o veste: nu o mai pot face! Justiția este o temă de interes național, iar cetățenii au dreptul suveran de a decide dacă vor sau nu să lase corupția să devină politică de stat”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele României a susținut că se va folosi de atributul funcției sale pentru a convoca un referendum pe tema justiției.

”Trebuie să lăsăm cetățenii să decidă, pentru că acești pesediști diletanți au pervertit semnificația votului pe care l-au primit și încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul lor interes.

În aceste condiții, atrag atenția că este ilegitimă emiterea unei ordonanțe de urgență în această materie înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la referendum.

Votul este fundamentul democrației și sursa legitimității acțiunilor oricărui om politic. De ce vă este frică de referendum, domnilor pesediști? De ce, în loc să încurajați oamenii să meargă la vot, amenințați că faceți secții separate de vot pentru europarlamentare și pentru referendum? Încetați să guvernați doar în propriul vostru interes și întoarceți-vă către români!”, a încheiat Klaus Iohannis.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.