Astăzi, 30 iulie, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” a avut loc ceremonia de comemorare a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial.

Cu această ocazie, la Biblioteca Județeană s-au adunat reprezentanți de seamă ai istoriei României, care au dorit să sublinieze cât de mult a contat pentru viitorul țării noastre acest moment de cumpănă în istoria întregii lumi.

Invitații speciali ai evenimentului au fost Mihai Iacobescu și Florin Lazăr, care au ținut să precizeze că rolul României a fost hotărâtor pentru deznodământul întregului conflict.

Chiar dacă momentul intrării României în război a fost unul prost ales, aceasta a reușit, prin deciziile luate ulterior de conducerea țării, să își salveze identitatea națională, în condițiile în care imperii precum cel țarist, cel austro-ungar și nu numai, s-au pierdut în negura vremii. Deși pe ruinele acestor imperii s-au născut noi state, niciunul nu a reușit să egaleze puterea, măreția pe care au avut-o în trecut marile puteri ale Primului Război mondial.

Chiar dacă armamentul lor a fost unul inferior celui al inamicilor, ostașii români au luptat pânâ la capăt pentru a-și apăra țara, dând dovadă de patriotism, dând dovadă de putere de sacrificiu pentru construirea unui viitor mai bun.

Ceea ce a urmat acestui conflict a fost o glumă proastă a sorții, care s-a înverșunat împotriva poporului român. După 1918, România Mare devine ținta atacurilor ce vor sfâșia soarta țării, ce vor face din  România Unită o țară îndurerată, o țară a oamenilor ce și-au lăsat familiile de partea cealaltă a graniței.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.