O echipă de medici români şi străini au prelevat în weekend, de la un copil de 10 ani aflat în moarte cerebrală, inima, plămânii, rinichii şi ficatul. Organele au salvat vieţile unor copii din România, din Austria şi din Germania.

Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi au prelevat în noaptea de sâmbătă spre duminică, de la un copil de 10 ani din Bacău aflat în moarte cerebrală, mai multe organe :

„Este a doua prelevare făcută de la un copil în mai puţin de o săptămână. S-au prelevat ficatul, rinichii, cordul şi plămânii. Din păcate, fiind un copil atât de mic nu au fost receptori pediatrici pe teritoriul României şi au venit echipe de la Eurotransplant, respectiv pentru plămâni de la Viena, pentru cord de la Hanovra şi pentru ficat de la Bonn. Toate transplanturile ei le-au făcut tot la receptori copii. De exemplu, fata care a primit plămânii avea 15 ani şi suferea de fibroză chistică. Ficatul şi cordul au fost puse tot la copii cu vârste de aproximativ 10 ani. Rinichii au rămas la noi, s-a făcut un transplant la Spitalul Parhon, la un copil tot cu vârstă de aproximativ 11 ani, iar cel de-al doilea rinichi e în drum spre Cluj”, a declarat duminică Raluca Neagu Movilă, coordonator al Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Unul dintre rinichi a ajuns la un copil de 16 ani din comuna Brodina din județul Suceava, care suferea de 6 ani de insuficienţă renală şi era dependent de dializă.

După şase ani de dializă, Pavel a intrat în sala de operaţie pentru un trasplant de rinichi. De la 10 ani, suferea de insuficienţă renală cronică, iar în ultima perioadă, abia mai putea merge. 

Mihaela Pauliuc, mama adolescentului a spus că, din cauza bolii, fiul ei nu se putea juca și nu putea să mănânce ciocolată. „Avea tensiune, făcea tensiune, nu avea voie să mănânce sărat sau ciocolată. Trebuia un regim strict. Umbla la școală de două ori pe săptămână. A făcut opt clase așa cum a putut și acum l-am stopat, nu l-am mai dat la școală că mergea greu de picioare și i s-a agravat boala din ce în ce mai tare. Cu ajutorul medicilor am reușit să îl ținem. Datorită lor, copilul meu sperăm să devină normal, să se bucure de viață. Plângea că de ce nu poate alerga sau să joace fotbal. Îi era poftă de ciocolată și de cappucino. Toată ziua cerea. Trebuia să ascund tot din casă, nici ceilalți copii să nu mânânce, că voia și el”, a explicat Mihaela Pauliuc.

Dr. Ionuț Nistor purtător de cuvânt Spitalul Clinic Dr. C. I. Parhon Iași: „În general, după cinci ani de dializă, şansele sunt foare mici. Apar complicaţii legate de aportul vascular, apar complicaţii cardiovasculare, îmbătrânire prematură. Cu cât mai mult timp trece fără să fie transplantaţi, acestor copii li se reduc şansele la o viaţă normală.” 

Pavel a avut o şansă uriaşă. A primit darul vieţii de la un copil de doar 10 ani, din Bacău. Băieţelul a leşinat la şcoală, iar câteva ore mai târziu a intrat în moarte cerebrală la Spitalul de Neuchirurgie din Iaşi. 

Abia atunci, părinţii au aflat că avea o malformaţie arterio-venoasă. O anomalie vasculară rară. Din durerea lor nemărginită, oamenii au găsit puterea de a face un gest suprem. Au acceptat ca organele fiului lor să ajute alţi copii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.