Poliţia municipiului Câmpulung Moldovenesc, a fost sesizată vineri, 4 iunie 2016, la ora 16:00, de un localnic de 76 de ani, care, în timp ce se afla la domiciliu, în jurul orei 11:00, a fost apelat pe telefonul fix, de o persoană necunoscută care şi-a declinat calitatea de avocat şi care, i-a adus la cunoştinţă faptul că, fiul său a comis un accident rutier în străinătate, a accidentat grav o persoană și a fost reținut şi se impune virarea sumei de 1.700 euro într-un cont, reprezentând serviciile avocaţiale şi despăgubire pentru persoana vătămată.

Având în vedere mediatizarea intensă a recomandărilor preventive şi a unor astfel de cazuri, victima şi-a dat seama că poate fi o înșelătorie, motiv pentru care, a sesizat poliția. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul  săvârșirii  tentativei la infracţiunea de înşelăciune.

Tot mai mulţi cetăţeni sunt receptivi la mesajele preventive promovate de poliţişti cu sprijinul mass-media şi manifestă responsabilitate atunci când sunt abordaţi de necunoscuţi care solicită sume de bani. În ultima perioadă , infractorii au eşuat în mai multe tentative de a înşela cetăţenii prin metoda „accidentului” tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.

Mediatizarea aproape zilnică a cazurilor dar şi a recomandărilor cu caracter preventiv cu privire la înşelăciunile prin diferite metode şi desfăşurarea de acţiuni de informare cu grupurile ţintă vulnerabile au dus la creşterea gradului de responsabilitate al cetăţenilor.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.