În luna martie, a fost diagnosticat şi tratat primul caz de botulism din acest an. Un pacient de 60 de ani s-a prezentat în ambulatoriul de Neurologie pentru diplopie (vedere dublă) brusc instalată de câteva zile, cu un RMN cerebral efectuat care pune în evidenţă câteva leziuni neurologice motiv pentru care este internat în secţia de Neurologie. Ulterior, pe baza simptomatologiei (diplopie, dificultăţi la înghiţirea lichidelor, dificultăţi de respiraţie, absenta tranzit intestinal de 5 zile) şi anamnezei amănunţite ( pacientul declară că a consumat zacusca de peste făcută acasă), este solicitat consult de boli infecţioase, medicul ridicând suspiciunea de botulism. Pacientul este transferat în secţia de Boli Infecţioase dar cu supraveghere în AŢI. I se recoltează probe de sânge pentru identificarea toxinei botulinice şi se face comanda de urgenţă pentru ser antibotulinic care ajunge şi este administrat în 24 de ore de la ridicarea suspiciunii de infecţie. După administrare, se constată ameliorarea simptomelor şi dispariţia diplopiei în 72 de ore , pacientul îşi reia tranzitul, dispar treptat tulburările de deglutiţie şi respiraţie, fiind externat , vindecat, după 10 zile.

Botulismul este o boală rară, extrem de gravă, provocată de neurotoxină botulinică eliberată de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate ( marea majoritate conserve incorect sterilizate ) sau dacă o rana deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei. În absenţa unui tratament rapid, infecţia provoacă paralizie, dificultăţi severe de respiraţie şi deces. Neurotoxina botulinică este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

În ultimii 2 ani a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism, care a fost salvat.

 „Anamneza atent realizată de medicul neurolog şi solicitarea consultului de boli infecţioase, au ridicat suspiciunea de botulism, moment în care a început o cursă contra cronometru pentru procurarea serului antibotulinic, salvator pentru pacient. Pe tot parcursul internării, au fost excluse şi alte patologii neurologice ( boala Lyme, Myastenia Gravis ). Echipa a fost formată din medic neurolog dr. Dana Neagu, medic anestezist dr. Ştefan Violetă, farmacist şef Alina Apopei, medic infecţionist dr Monica Terteliu Baitan şi întregul colectiv al Secţiei de Boli Infecţioase. Cazul acesta demonstrează importanța anamnezei amănunţite şi a consultului interdisciplinar”, a transmis dr. Terteliu Monica, medic şef Secţie Boli Infecţioase.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.