Un membru în comisia parlamentară de control asupra activității SRI a explicat cine controlează serviciile secrete românești, fiind deranjat de afirmația făcută recent de fostul președinte Traian Băsescu, care a declarat că acest organism parlamentar nu exercită în practică un control civil asupra serviciilor de informații.

Cezar Preda, deputat PNL, consideră că parlamentarii nu au atribuțiile de a exercita control civil asupra serviciilor de informații, ci doar președintele țării și directorul instituției.

„Nu comisia parlamentară exercită controlul civil al serviciilor de informații, ci directorul acela – că a fost Timofte, că a fost dl. Maior, că este acum dl. Hellvig, că a fost dl Iliescu, că a fost dl Băsescu, că-i acum dl Iohannis, cele două persoane reprezintă controlul civil al serviciilor secrete românești”, a spus Cezar Preda, citat de digi24.ro.

Parlamentarul PNL a precizat că serviciile secrete au ajuns să fie controlate de președinții țării.

„Ca să lămurim pentru totdeauna. Știți, un președinte trei ani spune că serviciile sunt foarte bune, pentru că el le controlează, și când nu-i mai convin spune: dom’le, n-am control civil. Serviciile secrete românești sunt exact cum vor președinții țării noastre și directorii acestor instituții”, a subliniat liberalul.

Totodată, Preda a reamintit că directorii serviciilor de informații au posibilitatea de a lua măsuri atunci când constată că instituția pe care o conduc nu respectă legea.

„Dacă cumva directorul SRI sau directorul SIE constată că întreg serviciul militarizat nu face ceea ce ar trebui să facă pe lege, are foarte multe pârghii din interiorul instituției ca director să ia măsuri pe regulamentele domniei sale, dacă îi trebuie elemente legale ajutătoare se adresează comisiei Parlamentului și noi elaborăm legislația sau o propunem exact cum o propune directorul sau președintele țării”, a explicat Cezar Preda.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.