Un poet îi cere procurorului general Augustin Lazăr dezgroparea lui Mihai Eminescu, pentru lămuriri privind moartea acestuia.

Este vorba despre poetul Laurian Stănchescu, preşedintele Fundaţiei Ideea Contemporană, intrat în ultimii ani în atenția presei prin încercarea de înhumare în România a osemintelor sculptorului Constantin Brâncuși, aflate în prezent în cimitirul Montparnasse, din Paris.
Într-o postare pe Facebook, scriitorul își argumentează cauza, invocând suspiciunile apărute de-a lungul vremii legate de injecții cu mercur aplicate poetului național Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889), sub pretextul unor diagnostice false.

Iată mesajul integral al lui Laurian Stănchescu:

Memoriu adresat Procurorului General al României 
cu privire la deshumarea poetului martir Mihai Eminescu!
Excelență,
În urmă cu 129 ani s-a petrecut o crimă de neiertat împotriva lui Mihai Eminescu, Voievodul Limbii și Culturii Române, mucenicul întemeietor de grai românesc. De la moartea sa au apărut o serie de mărturii, documente și rapoarte medicale din țară și din străinătate, toate semnate de savanți în medicină legală, cercetători de elită, membri ai familiei poetului. Sunt aduse dovezi fără tăgadă și care vorbesc despre uciderea poetului prin tratamente exagerate cu injecții de mercur pentru diagnostice false. Abuzurile medicale și torturile la care a fost supus fără voia sa i-au adus moartea prematură și au aruncat dezonoarea asupra memoriei și spiritului său cardinal. Mihai Eminescu este Crucifixul și Constelația spiritualității românești, numele său trebuie scos din mormânt și pus curat în catapeteasma neamului pentru care a murit și a suferit un martiraj neomenesc. Amintesc că Franța a procedat la fel cu trupul lui Napoleon Bonaparte, nefiind nici o impietate.
Excelență, depun ca mărturie a acestui Memoriu, – Mihai Eminescu, un Dumnezeu rănit -, cartea mea în care veți găsi documentele necesare deshumării cât mai grabnice, apoi îl vom așeza pe Mihai Eminescu în triumf în pământul pe care l-a iubit mucenicindu-l.
Excelență, aveți această datorie de onoare față de dumneavoastră și față de un adevăr îngropat odată cu Mihai Eminescu”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.