Un preot din județul Suceava este acuzat de către un enoriaș că face afaceri cu locuri de veci, cere taxe pentru oficierea slujbelor de Botez, Nuntă și Înmormântare și că cere bani de la oameni fără a da socoteală. 

Redăm mesajul transmis de către sucevean Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților:

„Înaltpreasfințite Părinte Calinic, mă numesc … și sunt enoriaș al Parohiei …, unde este preot …. De profesie sunt … la …

După zicala scripturistică «ajunge zilei răutatea ei», vă aduc la cunoștință următoarele:

Zilele acestea tocmai am aflat … săvârșită de preotul …. Timp de mai mulți ani a fost angajată ca și îngrijitor la Parohia … doamna …; în evidențele registrelor primăriei noastre nu există o asemenea persoană. Mai mult decât atât, credincioșii și credincioasele din parohie nu au avut la cunoștință de o asemenea persoană.

În primăvară, din informațiile pe care le am, Înaltpreasfinția Voastră ați oprit această …, însă după părerea mea doar pe jumătate. Dacă un cetățean îți sparge geamul cu o piatră, nu-i spui respectivului doar să nu mai facă, ci îl pui să-ți plătească geamul… Ceea ce a săvârșit preotul … se numește «dosar penal»!

În altă ordine de idei, Înaltpreasfinția Voastră ne-ați transmis că taxele (la botez, cununii si înmormântări) sunt benevole, nu ca taxele prohibitive practicate de acest preot.

Tot din informațiile pe care le am, Înaltpreasfinția Voastră ați recomandat ca preoții să distribuie calendare în funcție de numărul de familii din parohia fiecăruia; acesta a achiziționat doar … de calendare. Ați recomandat de asemenea ca fiecare familie să primească câte o carte (Noul Testament). Câte cărți a distribuit pr. …, ținând cont că parohia lui are peste … de familii?

Contribuția anuală a credincioșilor o strânge tot doar de la … de familii?

De 25 de ani colectează lună de lună bani de la enoriași, bătând el personal în poarta fiecăruia …, fără ca pe sumele colectate să dea socoteală sau cel puțin să vedem ceva investiții la biserică.

Vă aducem la cunoștiință că Bator și Fefeleaga, adică credincioșii și credincioasele din parohia noastră, vor să ….

Nu mai punem la socoteală că ani la rând a vândut locuri de veci în cimitir, deși cimitirul este în administrația Primăriei ….

În urma celor prezentate, credeți că pr. … mai poate sluji în parohia …?

Bisericile au nevoie de duhovnici, nu de …!”, i-a transmis F. B. Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților.

De cealaltă parte, IPS Calinic i-a transmis suceveanului că o comisie formată din inspectorul bisericesc și consilierul economic va analiza veridicitatea aspectelor reclamate la fața locului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.