O credincioasă din județul Suceava i-a sesizat ÎPS Calinic Botoșăneanul faptul că un preot din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților „deschide Sfânta Carte”, iar cu banii, deloc puțini, obținuți de la oamenii care apelează la serviciile sale și-a construit un palat.

„Este normal ca un preot să deschidă Sfânta Carte în biserică sau acasă pentru a primi aşa-zise donaţii din care şi-a construit un palat? Este vorba de preotul Y”, i-a transmis A.M.L. Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților.

De cealaltă parte, ÎPS Calinic a precizat că este normal ca un preot să citească credincioşilor, însă nu în schimbul unor exagerate foloase materiale pentru a-şi construi palate.

„Stimată doamnă! Este normal ca un preot să citească credincioşilor, în biserică sau acasă, rugăciuni la toată trebuinţa, însă nu în schimbul unor exagerate foloase materiale pentru a-şi construi palate. 

Dacă unele persoane mai oferă preotului câte ceva, însă fără ca rugăciunea să fie condiţionată de acest aspect, consider că acelora nu li se trage sărăcia din asta. 

În Faptele Apostolilor se spune că „Anania, cu Safira, femeia lui, şi-a vândut ţarina […] şi aducând o parte, a pus-o la picioarele apostolilor” (5, 2). 

Referitor la viaţa de obşte, tot în Faptele Apostolilor citim: „Iar inima şi sufletul mulţimii celor ce au crezut erau una şi nici unul nu zicea că este al său ceva din averea sa, ci toate le erau de obşte” (4, 32); şi iarăşi: „Iar toţi cei ce credeau erau laolaltă şi aveau toate de obşte” (2, 44).

Cât priveşte problema la care faceţi referire, la nivel de eparhie s-a trimis o circulară prin care preoţii au fost rugaţi să nu recurgă la practici străine rânduielii Bisericii Ortodoxe, care pot atrage după sine depunerea din treaptă sau chiar caterisirea. Să nu fie! An binecuvântat!”, i-a transmis ÎPS Calinic credincioasei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.