În luna mai 2014, poliţiştii au lansat campania de informare a cetăţenilor „Alo! Caut o victimă…”, cu privire la măsuri preventive pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de înşelăciune. Deşi se înregistrează o scădere a cazurilor de înşelăciune prin telefon (metoda accidentul), infractorii dau dovadă în continuare de ingeniozitate şi, profitând de naivitatea victimelor şi uneori de dorinţa de a realiza afaceri avantajoase, reuşesc să înşele cetăţenii prin alte metode, precum şmenul sau schimbul valutar.

La data de 11 septembrie, ora 15.30, Poliţia municipiului Fălticeni a fost sesizată de către o femeie de 34 de ani, din comuna Vultureşti, cu privire la faptul că în jurul orei 11.20, a fost înşelată de către o persoană necunoscută, cu ocazia efectuării unui schimb valutar, cu suma de 700 lei.

Femeia s-a deplasat în municipiul Fălticeni pentru a-şi cumpăra mobilă de la un magazin din localitate. Întrucât avea asupra ei suma de 400 euro, în jurul orei 11.20 a mers în zona centrală a municipiului, pe str. Republicii, pe aleea pietonală, în căutarea unei casei de schimb valutar. În momentul în care a ajuns în faţa unei case de schimb valutar, femeia s-a arătat nemulţumită de cotaţia de schimb, întorcându-se spre o altă unitate de schimb valutar de pe str. Sucevei. La scurt timp, pe acest traseu, femeia a fost abordată de către o persoană necunoscută de sex masculin, care s-a oferit să-i schimbe mai repede şi mai convenabil valuta, conducând victima în spatele unui magazin, unde a efectuat tranzacţia.

După o oră şi 40 de minute, când persoana vătămată a mers la magazinul de mobilă, a constatat că persoana necunoscută a înşelat-o cu suma de 700 lei. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordate de persoane necunoscute care solicită să efectueze activităţi de schimb valutar. Poliţiştii recomandă efectuarea de schimburi valutare doar la bănci şi case de schimb valutar, după consultarea atentă a cursurilor şi a comisioanelor afişate.

În cazul în care aveţi suspiciuni cu privire la faptul că sunteţi înşelaţi, apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.