Vaccinarea împotriva Covid-19 a persoanelor care s-au vindecat ar putea fi inutilă – cel puțin câteva luni, cât timp durează imunitatea dobândită după ce persoana respectivă a intrat în contact cu coronavirusul Sars-CoV-2 – dar și riscantă.

Opinia aparţine profesorului Massimo Galli, specialist în boli infecțioase la spitalul Sacco și la Universitatea din Milano, care în aceste ore a dezbătut subiectul atât la posturile de televiziune, cât şi pe Twitter și care explică agenţiei de presă Adnkronos: „Ceea ce relatez nu provine dintr-o experienţă directă, pentru că personal, nu am avut cazuri de acest tip, numai că încep să apară și alte efecte secundare la persoanele vaccinate care avuseseră deja infecția”. «În cazul unei persoane care are deja imunitatea activată şi căreia i se administrează vaccinul care o activează și mai mult, este posibil ca după un interval de timp rezonabil, acea persoană să prezinte o reacţie secundară datorată faptului că avea deja imunitate împotriva Sars -CoV-2».

Profesorul Galli citează, printre altele, unul dintre studiile care au apărut în revista „Science”, realizat în SUA şi care a implicat peste 30 de mii de persoane, concluzionând că „marea majoritate a persoanelor care au avut o formă de infecție ușoară până la moderată, deci marea majoritate a celor care se îmbolnăvesc, manifestă capacitatea unui răspuns anticorp robust împotriva proteinei coronavirus Spike; nivelurile de anticorpi fiind stabile timp de cel puțin 5 luni. Peste 90% din bolnavii care s-au vindecat produc anticorpi neutralizanți – subliniază specialistul în boli infecțioase. Cu siguranţă că există şi persoane care nu îi produc, însă dacă nu îi fac după infecția naturală, nu se poate afirma cu certitudine nici că îi vor face după vaccin».

Medicul italian face referire și la un alt studiu, efectuat în Qatar în care au fost analizate „133 de mii de cazuri Covid, care nu sunt puține, potrivit căruia probabilitatea de reinfectare estimată este de 0,02%: un procent foarte mic de oameni, care nu ar justifica risipirea a milioane de doze de vaccin, mai ales în această fază de profilaxie a campaniei».

Câte doze ar putea fi economisite? „Cel puțin 4 milioane” estimează Galli, calculând cei peste 2 milioane de italieni vindecați care știu că au fost bolnavi, plus „încă 2 milioane” care au trecut prin infecție fără să-și dea seama că au făcut-o, scrie g4media.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.