Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus trimiterea în judecată a unui inculpat cercetat sub control judiciar pentru săvârşirea infracțiunilor de: înşelăciune (45 acte materiale), prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal; spălarea banilor, prev. de art. 49 alin. 1 lit. a din Legea nr. 129/2019 cu aplic prev. 35 alin. 1 Cod penal şi art. 5 alin. 1 Cod penal; evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. b din legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal; folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, în folosul lui propriu, prev. de art. 272 alin. 1 lit. b din Legea nr. 31/1990 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal.
Cauza a fost instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale au rezultat următoarele:
- În perioada mai 2017 – septembrie 2019, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, prezentându-se sub o calitate mincinoasă de reprezentant al societății comerciale X, deşi nu avea această calitate, iar societatea a fost o perioadă inactivă şi nu avea angajaţi, a indus în eroare un nr. de 45 persoane vătămate cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de prestări servicii, prezentându-le ca adevărate, fapte mincinoase (înscrisuri întocmite în numele societății X semnate de inculpat), acţiuni întreprinse de inculpat în scopul de a obţine pentru el un folos patrimonial injust în valoare totală de 828.900 lei, prin folosirea de mijloace frauduloase, pricinuindu-le pagube unui număr de 45 persoanelor vătămate(persoane fizice și juridice).
- II. În perioada 2017-2019, în mod repetat, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cunoscând că sumele de bani provin din săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, inculpatul şi-a însuşit din contul societății X, deschis la o unitate bancară, utilizând cardul ataşat contului şi de la ATM-urile unităţilor bancare amplasate pe raza mun. Suceava şi a mun. Bucureşti, prin retrageri zilnice şi succesive de numerar, suma totală de 807,91 lei şi a depus sumele de bani astfel retrase în conturile personale deschise la diferite unități bancare, cât şi în contul deschis pe numele administratorului de drept al societăţii X, dar la care inculpatul avea acces fiind împuternicit pe cont, cu scopul de a ascunde sau disimula originea ilicită a acestor sume de bani, ce au fost utilizate ulterior pentru a efectua plăţi către diverse persoane fizice şi juridice
III. În perioada 03.05.2017- 31.09.2019, la intervale la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de administrator de fapt al societății X, inculpatul a omis înregistrarea în evidenţa contabilă a operaţiunilor rezultate din activitatea economică de contractare, execuţie, livrare şi montaj mobilier/panouri MDF în valoare brută totală de 914.225 lei, rezultând neevidenţierea şi nedeclararea cifrei de afaceri anuală real realizată, indicator de referinţă privind obligaţia persoanei impozabile de înregistrare în scopuri de TVA, neîndeplinirea obligaţiei de înregistrare în scopuri de TVA având drept scop sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale privind calcularea, înregistrarea, declararea şi plata TVA-ului aferent. În aceeaşi perioadă, a omis evidenţierea în actele contabile ori în alte documente legale ale agentului economic a veniturilor în cuantum de 182.360 lei din care în anul 2017 în valoare de 75.220 lei, în anul 2018 în valoare de 23.247 lei şi în anul 2019 în valoare de 83.893 lei, realizate din activitatea de contractare, execuţie, livrare şi montaj mobilier/panouri MDF.
Prin activităţile menţionate mai sus, inculpatul, în calitate de administrator de fapt al societății X, a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 164.776 lei.
- În calitate de administrator de fapt al societății X., în perioada 03.05.2017- 31.03.2019, în mod repetat şi în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul şi-a însuşit din casieria societății suma 254.408 lei, reprezentând numerarul ce ar fi trebuit să existe în casierie, sumă evidenţiată în soldul debitor al contului 5311 „Casa în lei”.
Potrivit dispoziţiilor art. 11 din Legea nr. 241/2005, în cazul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie.
În conformitate cu dispoziţiile art. 249 alin. 1 Cod de procedură penală, procurorul, în cursul urmăririi penale, poate lua măsuri asigurătorii, prin ordonanţă, pentru a evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor care pot face obiectul confiscării speciale sau al confiscării extinse ori care pot servi la garantarea executării pedepsei amenzii sau a cheltuielilor judiciare ori a reparării pagubei produse prin infracţiune.
În consecinţă, în cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare aparţinând inculpatului până la concurenţa sumei de 966.076 lei.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.
Lasa un raspuns