Calitatea de OM, atât de rară în zilele noastre, este reprezentată de un primar care și-a adunat consătenii într-un proiect care astăzi se numește „UNA DINTRE CELE MAI MODERNE COMUNE DIN JUDEȚ ȘI NU NUMAI”.
Într-o lume a promisiunilor și a vorbelor, care au devenit un mod de a fi pentru mulți dintre cei implicați în politica sau administrația țării noastre, își fac loc, cu greu, dar sigur și de neînvins, excepțiile. Oamenii-lumină care îl urmează, parcă, întocmai, pe marele Iorga care ne spunea tuturor că „înțelepciunea vieții e simplă: „FĂ CA PE UNDE TRECI SĂ FIE MAI BINE CA ÎNAINTE”.
Sunt oamenii aceia care apar ca o binecuvântare pe care o înțelegi și mai bine în timp, după ce realizezi pe propria piele că Dumnezeu nu pune o ramură, într-un pom, întâmplător, cu atât mai puțin, un OM într-un loc.
Ioan Bogdan Codreanu, astăzi respectat primar al județului Suceava, reprezentant al comunei Pojorâta, face parte din categoria celor pentru care Bucureștiul n-a reprezentat cel mai frumos vis al unui tânăr născut la țară, crescut pe ulița satului, într-un tărâm sălbatic de frumos și autentic.
Mai mult decât atât, acest tânăr și-a umplut traista țesută de mâinile bunicilor bucovinene cu tot ce a văzut mai frumos în București și în locurile din țară pe unde ajungea prin natura meseriei sale și a venit într-un suflet acasă. Oamenii nu-l așteptau, pentru că speranța lor era zdrobită de puterea politică a celor care aveau traista plină de metehne și promisiuni neonorate.
Și, totuși, asta n-a clătinat vreo secundă dorința tânărului care știa clar că misiunea sa este să semene fapte, chiar dacă prețul acestora va fi mare, iar drumul va avea și pietre mari, încercări, furtuni și zile care se vor încheia cu „ce-ar fi fost dacă…?”.
În anul 2007 acest tânăr reușea să își strângă alături mai mulți oameni, care deveneau atât de disciplinați încât, în fiecare vineri, la ora 16:00, erau prezenți la locul întâlnirii și puneau, fără să realizeze, câte o cărămidă la puternicul pod pe care aveau să treacă ceva mai târziu.
Tot ce știau atunci era că doi, trei dintre ei trebuie musai să ajungă în Consiliul Local al comunei Pojorâta pentru a-i reprezenta pe cetățeni așa cum aceștia așteptau.
PRIMUL TEST AL ECHIPEI DE LA POJORÂTA
Primele alegeri din România pentru Parlamentul European s-au desfășurat pe 25 noiembrie 2007. Campania electorală a început în ziua de 26 octombrie, cu 30 de zile înainte de data desfășurării alegerilor, încheindu-se în ziua de 24 noiembrie.
În această cursă electorală, din partea Partidului Noua Generație-Creștin Democrat, oamenii din Pojorâta reușeau să predea o mare lecție de motivație și încredere și obțineau pentru această formațiune politică un scor de peste 17%, în condițiile în care acesta era un partid nou înființat, care nu avea primari, nu avea prefecți, parlamentari și așa mai departe.
Timpul și-a cernut prin sita sa zilele, iar la ușă bătea anul electoral 2008, an în care se alegeau primarii și care coincidea cu scopul celor pentru care ziua de vineri, ora 16:00, însemna reuniune. Practic, oamenii reveneau la ce îi interesa pe ei: să obțină 2, 3 consilieri locali.
După rezultatul acestor alegeri, însă, discuțiile și-au mai schimbat din traiectorie și și-au dat seama că, în ciuda faptului că reprezintă un partid mic, poate că nu ar fi rău să aibă și un candidat la funcția de primar al comunei Pojorâta.
Având în vedere că numele celor care urmau să se regăsească pe lista pentru Consiliul Local erau deja stabilite, chiar tânărul inginer care îi aduna deja pe oameni de un an, Ioan Bogdan Codreanu, le-a propus tuturor să se gândească la un nume pentru candidatul la funcția de primar.
Nu mică le-a fost mirarea celor ce se aflau în sediul micului partid în acea vineri când au auzit ce le spune cel care i-a făcut să creadă într-o posibilă schimbare. Mulți dintre ei au început să râdă crezând că tânărul face o glumă, iar mai apoi, la UNISON, oamenii au spus: „TU NE-AI ADUNAT AICI, TU NE-AI FĂCUT SĂ CREDEM ÎN SCHIMBARE, TU EȘTI CANDIDATUL NOSTRU!”.
IERI VEDEA CUM ARATĂ COMUNELE DIN ȚARĂ, AZI OAMENII ÎI PUNEAU PE UMERI MISIUNEA DE A FACE ȘI DIN POJORÂTA O LOCALITATE MODERNĂ
Ajuns acasă, seara de vineri a fost diferită de celelalte. Cum era și firesc, și-a anunțat părinții că oamenii l-au propus să candideze la funcția de primar al comunei Pojorâta.
Tatăl, medic veterinar, omul care era chemat de fiecare dată când gospodarii aveau vreo problemă legată de vreun animal, cel în mâinile căruia oamenii își puneau speranța salvării, iar mama, respectat cadru didactic, director de școală, un model de tot ce pot însemna cuvintele CORECTITUDINE ȘI RESPECT, aveau să primească o veste nu tocmai agreabilă.
Însăși doamna director, Domnica Codreanu, i-a sugerat fiului său că poate ar trebui să își susțină echipa din postura în care se află. O eventuală candidatură la funcția de primar nu îi surâdea acesteia, poate și pentru că, îndeplinind chiar ea o funcție de conducere, știa cât de greu este să fii asemenea lumânării care se consumă pe ea pentru a-i lumina pe cei din jur.
Mama, cea pentru care noaptea n-a fost pentru somn până nu și-a văzut fiul domn, ci pentru rugăciune și griji, avea totuși să încheie discuția de familie din acea seară de vineri cu declararea, încă o dată, a susținerii necondiționate în tot ce urma să facă tânărul lor ambițios.
Astăzi, la evenimentele organizate de primarul comunei Pojorâta, părinții acestuia sunt nelipsiți, iar împlinirea li se citește ușor pe chip, dacă îi privești de pe margine. Nu îi veți regăsi niciodată, însă, în primul rând, ci undeva în mulțime, cel mai aspru critic al edilului fiind și astăzi mama sa.
IOAN BOGDAN CODREANU, CANDIDAT LA PRIMĂRIA COMUNEI POJORÂTA, ALĂTURI DE ALȚI 8 CONTRACANDIDAȚI, COTAT CU ZERO ȘANSE
Fără consilieri de imagine, strategi și strategii, Ioan Bogdan Codreanu intra într-o luptă despre care tot ce știa era că primarul în funcție luptă pentru al treilea mandat și face echipă cu un greu al politicii românești și județene: GHEORGHE FLUTUR!
După ce concurenții săi nici nu-l luau în calcul în sondajele de opinie pe care le realizau, fără firme specializate și fără bani aruncați pe niște hârtii cu cifre, Vladimir Cârloanță, astăzi viceprimar al comunei Pojorâta, venea în fața colegilor săi cu propriul sondaj realizat de către el și prezenta, extrem de sigur, propriile și posibilele rezultate.
Acest fapt avea să întărească și mai tare echipa. Următorul pas a fost ca fiecare membru al echipei să încerce să îi convingă și pe cei cu care se întâlnesc că „ECHIPA IOAN BOGDAN CODREANU ESTE CEA MAI BUNĂ”.
Așa se face că acești oameni care s-au întâlnit un an, în fiecare vineri într-un sediu de partid, începeau să treacă la treabă pentru că zilele o luau la galop, iar scopul lor nu era o vorbă în vânt, era un vis ce trebuia transformat în realitate.
Așa au ajuns cei care vedeau potențialul lui Ioan Bogdan Codreanu să le spună concetățenilor lor că „Echipa lui e cea mai bună și că dacă nu-și va face treaba, peste 4 ani va pleca acasă”!
La Pojorâta a fost, categoric, vorba de o campanie electorală bazată pe o emoție puternică ce ajungea, prin oameni, la tot mai mulți dintre ei, fără ca aceștia să realizeze asta la acel moment.
Indiferent că voiau sau nu, într-un final ceilalți cetățeni ai comunei ajungeau să creadă într-un ideal pe care doar și-l imaginau.
Vrând parcă să ofere o lecție de Încredere și Unitate, Dumnezeu arăta unei comunități că nimic nu e sigur, că planul de mâine nu este al nostru, că cei pe care uneori îi subestimăm pot fi adevărate lecții de viață pentru noi, iar tânărul Ioan Bogdan Codreanu ieșea primar în anul 2008.
Inundațiile din 2008, test major pentru începutul primarului Codreanu la Primăria Pojorâta
Inundațiile din anul 2008, considerate de specialiști drept cele mai grave de după anul 1970, provocau mari pagube la nivelul comunei Pojorâta, la puțin timp după ce primarul Ioan Bogdan Codreanu era investit în această funcție.
Multe zone din comuna Pojorâta erau greu de recunoscut după ce natura s-a dezlănțuit. Astăzi, edilul recunoaște că momentul a fost atât de greu încât a ajuns să creadă, la un moment dat, că nu se află în funcția potrivită și că ar fi mai bine să renunțe la funcția de primar al comunei Pojorâta, după ce va readuce lucrurile la normal.
Gestionarea acelei situații a însemnat, inevitabil, nopți întregi de nesomn petrecute la Primărie, dar și o luptă parte în parte cu natura nemiloasă. Practic, misiunea echipei lui Ioan Bogdan Codreanu era acum una imposibilă: de a repara tot ce natura distrugea, iar disperarea oamenilor care se vedeau în apă până la brâu apăsa și mai tare responsabilitatea.
A fost, practic, un moment în care primarul stațiunii turistice de astăzi a înțeles că rolul său este mult mai important și greu decât și-a imaginat.
Astăzi, când, cu lacrimi în ochi, vorbește despre echipa sa, inginerul Ioan Bogdan Codreanu reiterează trăirile acelor zile și povestește că viceprimarul Vladimir Cârloanță era plecat, cu trenul, spre mare, fiind în concediu, pentru că nimic nu prevestea că o noapte poate aduce infernul la nivelul comunei Pojorâta.
Când a ajuns în gară în București, viceprimarul l-a văzut la un televizor din gară, chiar pe el înconjurat de ape și de oameni distruși de necazul care le luase, multora, munca de o viață.
Acela a fost momentul în care viceprimarul și-a urcat soția și fetița în trenul ce mergea spre mare, iar el s-a întors cu altul spre Suceava, pentru că echipa avea nevoie de el. O astfel de dovadă de devotament și interes pentru oameni este uitată parcă azi de viceprimar, acesta fiind caracterizat de o modestie rar întâlnită în zilele noastre, însă colegul său, inginerul Ioan Bogdan Codreanu, nu a uitat nici dovada aceea de prietenie și susținere, nici pe restul care au urmat.
„Dacă se va supăra că am povestit această întâmplare îl rog să mă ierte, dar sunt sărac în cuvinte când vine vorba de acest OM care a pus binele comun înaintea binelui său și al familiei sale. Fără el și fără echipă, Ioan Bogdan Codreanu și Pojorâta nu erau unde sunt astăzi”, a spus în cadrul interviului acordat pentru SuceavaLive, primarul Pojorâtei.
Inundațiile din anul 2008 au reprezentat, astfel, un greu test pentru echipa Ioan Bogdan Codreanu, însă au sădit în cei care au crezut în scopul lor comun putere și unitate, iar astăzi această echipă este un exemplu demn de urmat. Pentru cei care își iau rolul în serios, bineînțeles!
Echipa Ioan Bogdan Codreanu, o Învingătoare
Într-o lume a lui „eu”, primarul comunei Pojorâta sparge acest tipar și exclude din vocabularul său pronumele personal „eu” și îl înlocuiește cu „NOI”.
Acest „NOI”, la Pojorâta, înseamnă astăzi: fermier, poștaș, antreprenor, simplu angajat, pensionar, constructor de case, inginer, în câteva cuvinte, oameni uniți în același scop care își continuă misiunea. Anii care au trecut, realizările mărețe, laudele primite de la ceilalți sau faima n-au schimbat acești oameni. Cinste lor!
De 12 ani această echipă construiește, iar pentru a înțelege evoluția acestei comune imaginați-vă rădăcina unei flori de pe un teren pietros care luptă pentru a înflori și căreia puțini îi dau șanse de izbândă. La fel a fost și comuna Pojorâta, iar astăzi încântă cu frumusețea sa orice trecător, asemeni unei înmiresmate și unice flori.
Pentru a ajunge de la un sediu al primăriei care semăna mai degrabă cu o clădire fără stăpân și de la o comună uitată undeva în anii 2000, la stațiunea turistică de astăzi, a fost nevoie de multe zile de muncă, care s-au încheiat târziu în noapte, de o echipă unită, dar și de o comunitate care să îi susțină pe cei care o reprezintă.
„Mâna pe lopeți” n-a fost doar o sintagmă folosită într-un context, ci un fapt real, iar viceprimarul comunei Pojorâta, de atunci și de acum, Vladimir Cârloanță, știe bine asta. Salopeta, cizmele de cauciuc și lopata n-au reprezentat ceva rușinos pentru funcționarul public care este astăzi, de departe, cel mai bun viceprimar din județul Suceava.
Curățenie în comună, curățenie în Primărie, igienizare cimitir, sprijin pentru biserici, modernizare dispensar uman și școli, stadion modern, sprijin pentru fermieri și o transparență totală în relația cu cetățeanul au fost primele proiecte ale echipei tânărului primar de la Pojorâta.
Au urmat proiectele legate de infrastructura rutieră, apă și canal, precum și cele ce priveau direct promovarea comunei Pojorâta.
Comuna Pojorâta, Stațiune de Interes Local, bijuterie a Bucovinei
Multe s-au schimbat și nu mai seamănă deloc cu cele de dinainte în această localitate. Foarte pe scurt, dacă ar fi să facem referire doar la investițiile din ultimul mandat al echipei de la Pojorâta, am aminti de proiecte și la Școala Generală din comună, care a trecut printr-un amplu proces de modernizare, de Căminul Cultural din satul Valea Putnei, care astăzi este unul ultra modern, de terenul de sport, de infrastructura rutieră (drumuri comunale, poduri de acces), de modernizarea iluminatului public și alte domenii în care Primăria a intervenit.
Parcurile și locurile de joacă s-au aflat, de asemenea, pe lista de investiții a echipei de la Pojorâta. Și pentru că istoria nu trebuie uitată, iar cei care ne-au ridicat ca neam merită apreciere veșnică, pe 1 decembrie 2019 la Pojorâta s-a inaugurat un obelisc pe care se regăsesc numele celor care au căzut la datorie în Primul și al Doilea Război Mondial.
Tot atunci, în fața Primăriei Stațiunii Turistice Pojorâta a fost dezvelit bustul fostului primar de aici, Ștefan Corlățean.
Totodată, în execuție se află și o sală de sport, dar și mai multe drumuri ce vor fi modernizate.
Primarul comunei Pojorâta, după 12 ani de activitate la Primărie
Astăzi, privind în urmă spre anii ce pe nesimțite au trecut inginerul Ioan Bogdan Codreanu se luptă cu o lacrimă ce îi tremură în colțul ochiului. Pe de o parte satisfacția reușitelor, iar pe cealaltă nostalgia unor vremuri imposibil de întors, îi provoacă o mare emoție profesionistului edil de astăzi. Rezumă, cu greu, în câteva cuvinte, ce înseamnă Pojorâta pentru el:
„Pojorâta este casa mea. Pojorâta este inima și viața mea. Este locul unde moșii și strămoșii noștri ne-au lăsat atâtea lucruri sfinte pe care noi trebuie să le păstrăm”, spune azi, cu vocea tremurândă, Ioan Bogdan Codreanu.
Pe chipul său se citește sinceritatea și emoția pe care, ca bărbat, le-ar vrea trecute neobservate, dar pe care și le asumă tocmai pentru că și aceste trăiri fac parte din viața unei persoane care nu are nimic de ascuns și își tratează cu deschidere oamenii din comună și din întreg județul.
Dragostea pentru județul său îl provoacă să împartă din experiența sa și celorlalți oameni ai județului
Joi, 25 iunie, primarul comunei Pojorâta a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că va candida și pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, iar motivul acestei decizii a fost cât se poate de simplu: faptele să ia locul vorbelor!
„Recunosc că mă încăpățânez să cred într-o lume a faptelor, lipsită de promisiuni, în care cetățeanul să fie cel mai important.
N-am să vorbesc despre ce s-a greșit până acum, nici despre cei care poate puteau face mai mult pentru acest județ, pentru că dezbinarea nu mai are ce căuta între noi și cred că perioada pe care am depășit-o ne-a demonstrat bine asta. Unitatea este țelul echipei lui Ioan Bogdan Codreanu și credința că Dumnezeu iubește acest meleag și nu ne va lăsa să ne prăbușim. De asta candidez și la funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, iar alături de mine pot spune că vor candida toți cei care nu s-au dat bătuți și continuă să creadă că noi trebuie să schimbăm acest loc binecuvântat, și nimeni altcineva în locul nostru”, a spus candidatul PMP la președinția Consiliului Județean Suceava.
Acolo, undeva, Sus, Cineva îl vrea permanent luptător și iubitor al tricolorului sfânt
Vizibil emoționat, astăzi când vine vorba de cei care i-au fost alături de-a lungul anilor, primarul face o pauză lungă…
Recunoaște că viața ni-i ia uneori pe cei care ne completează parcă, iar asta doare, indiferent de timpul care s-a scurs de la plecarea lor într-o lume mai bună.
Părintele Iustin Pârvu, unul dintre cei mai de seamă martiri şi duhovnici ai României reprezintă una dintre binecuvântările vieții primarului Codreanu.
Despre Sfinția Sa, Ioan Bogdan Codreanu spune că în fiecare clipă îl simte alături, iar cuvintele sale de învățătură îi sunt și astăzi călăuză. Știe bine că ce i-a cerut părintele, adică să fie un luptător pentru oamenii comunității sale și un iubitor de țară până la moarte, nu e ceva peste care poate trece cu vederea, ci reprezintă o adevărată poruncă ce trebuie respectată cu sfințenie!
Cuvintele părintelui îl încurajează și astăzi când simte că poate ar trebui să renunțe la lupta cu un sistem clădit în atâția ani, un sistem pe care și alții au încercat să îl schimbe și nu de fiecare dată au reușit!
De asemenea, încă din copilărie i-a fost aproape și prietenul său, Alexandru Grigorovici, despre care povestește astăzi că era de ajuns să îl privească, iar el știa ce vrea să îi transmită. Pentru că înainte de a se muta la Ceruri, Sănducu i-a cerut să aibă grijă de Pojorâta și să nu renunțe niciodată oricât de dură ar fi viața, astăzi primarul asta face: merge înainte ca un luptător, în fiecare zi a vieții sale, pentru că de acolo, de Sus, cineva îl vrea ÎNVINGĂTOR!
Povestea echipei de la Pojorâta este demnă de o carte care încă nu este scrisă, însă când va fi, să nu ezitați să o cumpărați!
Uneori puterea exemplului poate schimba vieți, iar oamenii de la țară pot fi ferestre către o lume a omeniei și a bunăvoinței!
POJORÂTA ASTĂZI:
Lasa un raspuns