Echipele mixte formate din polițiști, polițiști locali, cadre MApN și jandarmi au efectuat, în ultimele 24 de ore, verificarea a 3 808 de persoane aflate în autoizolare și/ sau carantină privind respectarea regimului de autoizolare la domiciliu și/ sau carantinare și 120 de societăți comerciale pentru impunerea interdicțiilor pe timpul Stării de Urgență. 

La aceste acțiuni au participat 369 polițiști, 128 polițiști locali, 16 militari MApN și 96 de jandarmi, fiind aplicate, pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare, privind circulația persoanelor, 150 de sancțiuni contravenționale în valoare cumulată de 353.200 lei.

A fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Astfel în data de 08.04.2020, ora 00:30, patrula de siguranță publică din cadrul SPR Gălănești, a oprit pentru control, pe DN2H, un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 20 de ani, care, conform datelor deținute, era sub măsura autoizolării la domiciliu până la data de 12.04.2020, fiind revenit în România din Germania în data de 30.03.2020. 

Acesta era însoțit de alți doi tineri, în vârstă de 18 de ani și respectiv 16 ani, care din cauză că au intrat în contact cu tânărul de 20 de ani, au fost puși la rândul lor în autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile. La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe care a preluat persoana care nu a respectat măsura izolării și l-a transportat în vederea plasării în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile. De asemenea acesta a fost sancționat contravențional pentru nerespectarea prevederilor art. 8 alin.1 din  Ordonanța Militară nr. 2/2020 raportat la art. 9 alin. 1 din OUG 1/1999 cu amendă în valoare de 2.000 lei, conform procesului-verbal de constatare a contravenției și pentru nerespectarea art. 147 pct. 1 din HG 1391/06, neavând asupra sa permisul de conducere și actul de identitate.

Ceilalți doi tineri, identificați în același mijloc auto, au fost sancționați contravențional pentru nerespectarea prevederilor art. 4, alin.2 din  Ordonanța Militară nr. 3/2020 raportat la art. 9 alin. 1 din OUG 1/1999 cu amendă în valoare de 2.000 lei, pentru faptul că nu aveau completată în mod corespunzător declarația pe proprie răspundere, neavând un motiv întemeiat care să justifice prezența la locul identificării.

În ceea ce privește situația epidemiologică la nivelul județului Suceava, la data prezentului comunicat erau în autoizolare la domiciliu 2997 de persoane, iar în carantină instituționalizată 1118 de persoane. 

Numărul locurilor disponibile pentru carantină instituționalizată la data de 08.04.2020 este de 657  locuri. 

Până la această dată au ieșit din autoizolare 7746 de persoane iar din carantină instituționalizată 298 de persoane. 

Au fost externate din spital 246 de persoane și au fost declarate vindecate 24 de persoane.

Precizăm  faptul că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se fac doar de la nivelul Grupului de Comunicare Strategică, care este singurul abilitat să confirme sau să infirme informațiile apărute în spațiul public referitoare la aceste aspecte.

Instituția Prefectului Județul Suceava, Direcția de Sănătate Publică și celelalte instituții cu atribuții în domeniul gestionării situației create de noul coronavirus reamintesc cetățenilor recomandările privind conduita pentru evitarea contractării infecției COVID -19:

– Evitați deplasările care nu sunt neapărat necesare. 

– Evitați, în special persoanele în vârstă și copiii, staționările și plimbările în parcuri. Stați acasă!

– Mențineți distanța fizică de minimum 1,5 metri de altă persoană; dacă folosiți transportul în comun, evitați să stați față în față cu alte persoane. 

– Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile.

– Igienizați-vă mâinile cât mai des posibil și obligatoriu atunci când reveniți la domiciliu; de preferat, folosiți prosoape de hârtie pentru a vă șterge mâinile; nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile neigienizate.

– Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. 

– Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă. 

– Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități.

– În cazul în care reveniți în țară din zonele roșii respectați măsura carantinării instituționalizate pentru o perioadă de 14 zile! Acordați o șansă la sănătate părinților și bunicilor vostri!

În cazul în care reveniți în țară din zonele galbene respectați măsura autoizolării pentru o perioadă de 14 zile! Astfel vă protejați familia, prietenii, colegii, cunoștințele!

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.