Întrucât au rămas mai puţin de trei luni până la Sărbătorile de Crăciun şi Revelion, planurile de vacanţă pentru această perioadă sunt în toi. Cei care au în plan să își petreacă sărbătorile de sfârșit de an în preajma prietenilor în una dintre cele mai frumoase zone din țară, Bucovina, ar trebui să se grăbească, deoarece multe din ofertele puse la dispoziţie de agenţiile de turism sau unităţile de cazare sunt aproape epuizate.

Turiştii sunt îmbiaţi cu bucate tradiţionale, vizite la mănăstiri, plimbări cu sănii trase de cai, masaj sau baie cu lapte şi miere.

Mihai Costea, Co-fondator al Agenţiei de turism CAMPION TOUR din Suceava, a precizat că în întreaga zonă a Bucovinei există locuri de cazare, însă, e bine de ştiut că multe din unităţile de cazare sunt aproape integral rezervate.

Turiştii pot alege petrecerea Crăciunului într-o zonă pitorească cum este Voroneţ, iar preţurile pentru un pachet complet de Crăciun de 4 nopţi, la o pensiune de 3* pornesc de la aprox. 1600 lei/persoană şi ajung până la 2100-2200 lei/persoană pentru o pensiune de 4*. Un astfel de pachet cuprinde în general: 4 nopţi de cazare, masă în regim demipensiune (cu mic dejun şi cină cu preparate tradiţionale) sau chiar pensiune completă (trei mese pe zi), gustări şi băuturi alcoolice şi non-alcoolice între mese (ţuică, vin fiert etc.), program artistic de colinde şi urători, plimbări cu sania sau acces la centrele SPA (pentru unităţile de cazare ce deţin astfel de facilităţi). Tarifele nu diferă foarte mult, dacă ne raportăm la alte destinaţii precum Vama, Moldoviţa sau Suceviţa”, a declarat Mihai Costea.

Cei care vor alege să își petreacă Crăciunul în Bucovina, trebuie să știe că aici colindatul este nu numai o datină ci, prin modul de organizare, a devenit o adevărată instituție, cu legi și reguli specifice.

Poate cel mai important moment în derularea sărbătorii Crăciunului este seara de ajun, atunci când se pregătește o masă specială, numită masa de ajun, și încep colindele.
Pregătirea mesei de ajun începe la primele ore ale dimineții, când gospodinele coc colacii „rotunzi ca Soarele și Luna ” și un colac special, numit „Creciun”, frumos împodobit, împletit în forma cifrei opt, colac ce se păstrează până primăvara, pentru a fi folosit în practicile începutului de an agrar. Tot atunci sunt preparate douăsprezece feluri de mâncare de post (grâu pisat și fiert, prune afumate fierte, bob fiert, sarmale cu crupe, ciuperci tocate cu usturoi, borș de bureți, fasole fiartă și „sleita” etc), precum și mâncăruri din pește.
Colindatul s-a păstrat cu multă acuratețe în majoritatea comunităților bucovinene. Datina este deschisă de către copii, care, în jurul prânzului, în grupuri mici, încep colindul, trecând, pe rând, pe la toate casele. În trecut, micii colindători, înainte de a pleca să vestească Nașterea lui Iisus, se strângeau în cete pentru a-și cere iertare unii de la alții.
În pitoreştile comune precum Vama, Fundu Moldovei, Pojorâta, Sadova, Vatra Moldoviței, Iacobeni, Dorna Arini, Dorna Candrenilor, Șaru Dornei, Panaci, Poiana Stampei, Sucevița, Putna, Cacica, dar şi în oraşele Suceava, Gura Humorului, Vatra Dornei, Rădăuţi – cele mai bogate în obiceiuri tradiţionale – Naşterea Domnului este vestită prin colinde deosebite.
Unele colinde de acest tip sunt „asezonate” cu scenete de teatru popular jucate pe la casele gospodarilor, la uşi şi ferestre dar şi în interiorul locuinţelor.
Turiștii care vin de Revelion în Bucovina sunt impresionați de obiceiuri, mai ales cei care le văd pentru prima dată. Oamenii umblă din casă în casă cu Ursul, Capra, Mascații, Cerbul, Căluții. Oamenii din zonă spun că prin dansul măștii, în anul care vine vor avea parte de holde îmbelșugate și livezi rodnice, sănătate și putere de muncă.

Este bine de amintit faptul că pentru o vacanţă de Revelion în Bucovina, turiştii trebuie să scoată din buzunar sume mai mari, întrucât pentru o pensiune de 4 stele, preţurile pentru pachetele de Revelion pornesc de la 2100-2200 lei/persoană şi variază până la 3000 lei de persoană, în funcţie de facilităţile puse la dispoziţie de către unitatea de cazare, dar şi de numărul de nopţi petrecute la destinaţie. În general, pachetele pensiunilor din Bucovina includ 3-4 nopţi de cazare, cu demipensiune sau pensiune completă, gustări între mese, pachet de băuturi alcoolice şi non-alcoolice, cină festivă de Revelion cu program artistic, plimbări cu sania, vizite la mănăstirile din zonă sau chiar acces la servicii SPA”, a spus managerul Campion Tour, Mihai Costea.
Trebuie amintit faptul că o parte însemnată din costurile acestor pachete de vacanță sunt acoperite de voucherele de vacanță oferite în acest an. Acestea au o valoare cuprinsă între 1100 și 1400 de lei, turistului rămânând a achita doar diferența.

Întrucât în opinia multor suceveni aceste tarife sunt destul de ridicate, aceştia aleg să-şi petreacă Revelionul în străinătate. Şi aici oferta este destul de diversificată, iar vestea bună este că locurile nu sunt încă epuizate.

Pentru cei care doresc să plece mai departe de casă, într-o zonă mai inedită pentru această perioadă a anului, o primă sugestie ar fi zona de litoral a Bulgariei.
„Pentru cei care nu ştiu încă, vecinii de la sud de Dunăre organizează petreceri pe cinste de Revelion, cu programe artistice diverse în limba română, preparate tradiţionale şi servicii SPA de excepţie. Un turist care alege să-şi petreacă vacanţa în Nisipurile de Aur la un hotel de 4* trebuie să plătească de la 200-250 euro/persoană”, a adăugat Mihai Costea.
Pentru un pachet ce include 3 nopţi de cazare în cameră dublă, masă în regim All Inclusive (cu o gamă diversificată de băuturi alcoolice şi non-alcoolice şi preparate alese), cină festivă de Revelion cu program artistic (muzică live, animaţie, show DJ), acces nelimitat la centrul SPA (piscină interioară şi, după caz, chiar saună şi jacuzzi).

O alternativă poate mai atractivă, dar la un preţ similar, este petrecerea Revelionului la băi termale, în Ungaria. Pensiunile şi hotelurile din Debrecen, Gyula, Szeget sau Hajdúszoboszló sunt pregătite cu pachete speciale ce conţin 3-4 nopţi de cazare în regim demipensiune sau chiar pensiune completă plus acces nelimitat la centrul SPA public sau privat, cu ape termale, jacuzzi, saună. Pentru un astfel de pachet, turiştii trebuie să plătească de la 200-250 euro/persoană pentru un hotel/pensiune de 3 stele şi de la 300-350 euro/persoană pentru un hotel/pensiune de 4 stele.

Nu trebuie să uităm nici petrecerile de excepţie organizate de hotelierii turci. Partenerii noştri din Antalya, cu care lucrăm foarte bine şi în perioada sezonului de vară, pun la bătaie pachete de neegalat. De exemplu, un turist trebuie să plătească aprox. 490 euro/persoană pentru un pachet de Revelion ce cuprinde: bilet de avion, zbor direct în regim charter pe ruta Bucureşti – Antalya – Bucureşti, cu toate taxele de aeroport incluse, 4 nopţi de cazare la un hotel de 5 stele în regim All Inclusive sau chiar Ultra All Inclusive, petrecere de Revelion cu cină festivă, program artistic, focuri de artificii, programe de animaţie pentru adulţi şi copii, acces la centrele SPA”, a precizat managerul Campion Tour.

De asemenea, un astfel de pachet include inclusiv transferul de la aeroportul din Antalya până la hotel şi retur, dar şi asigurarea medicală. Prin urmare, turiştii nu trebuie să-şi facă griji întrucât nu vor avea niciun cost suplimentar la destinaţie.

Bazându-ne pe cifrele înregistrate până în acest moment de către agenţia noastră de turism, putem spune că sucevenii nu au ezitat să profite de oportunităţile aduse de lansarea curselor aeriene low-cost de pe Aeroportul Ştefan cel Mare din Suceava. Am avut numeroase cereri de vacanţă pentru perioada Crăciunului sau Revelionului în destinaţii precum Milano, Roma sau chiar Londra. Astfel, putem da ca exemplu un pachet de Crăciun de 5 nopţi cu mic dejun, la un hotel de 3 stele din centrul Romei, cu zbor direct dus-întors din Suceava şi transfer la sol, pentru care turiştii au plătit doar 230 euro/persoană. Trebuie menţionat că numărul pachetelor turistice disponibile la aceste tarife este limitat, iar preţurile mai pot varia în funcţie de disponibilitatea locurilor la avion şi la unitatea de cazare”, a subliniat Mihai Costea, Co-fondator Campion Tour.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.