Recent, încheiatul maraton al sărbătorilor humorene a demonstrat încă o dată valoarea imuabilă a versurilor lui Vasile Alecsandri, deoarece doi primari și-au îmbinat priceperea organizatorică și dragostea pentru localitățile pe care le administrează, pentru a crea un eveniment multicultural de valoare istorică.

Încă din prima zi, 26 noiembrie, Marius Ursaciuc și Constantin Moldovan au accentuat că cei 600 de ani de atestare documentară ai comunei Mănăstirea Humorului și cei 525 ai orașului Gura Humorului, trebuiesc priviți ca pe un necesar memento al locuirii acestei părți ai bucovinei. În foarte aglomerata ședință a Consiliului Local Gura Humorului dedicată deschiderii oficiale a evenimentelor și prezentării acestora, în prezența prefectului  Constantin Harasim și a senatorului Neculai Bereanu, Primarul Ursaciuc a spus că aspirațiile unei localități nu pot fi atinse, decât prin rememorarea și asumarea istoriei sale.

Apoi s-a făcut lansarea monografiei „Gura Humorului în imagini și cuvinte a lui Mihai Camilar, ocazie cu care, invitatul de onoare, profesorul de istorie Viorel Baboi a adus precizări legate de importanța lucrării pentru locuitorii de azi și de mâine, ai localității. În continuare, oaspeții au vizionat o expoziție de fotografie veche despre comunitatea acestor locuri.

Confirmând dualitatea sărbătorii, după ora 14, gazde și oaspeți s-au mutat în comuna Mănăstirea Humorului unde, după înălțarea drapelului comunei, s-a dezvelit o placă comemorativă pentru cei 600 ani de atestare istorică. Pentru că sala de consiliu era insuficientă pentru toți cei prezenți, s-a luat decizia de a muta evenimentele în spațiul generos al pensiunii Pârâul Morii, unde s-a făcut lansarea monografiei „Mănăstirea Humorului (Humorul) în cultura și istoria Bucovinei ” de prof. dr. Leon Buburuzan, lansare care a beneficiat de o prezentare amplă, făcută de muzeograful Mihai Camilar.

Ziua de 27 a fost dedicată mai întâi comemorării aceleia care a fost Olga Kobyleanska, renumit om de cultură a Ucrainei, născută și crescută la Gura Humorului, prilej cu care oficialități române și ucrainiene au depus coroane de flori și au rostit scurte alocuțiuni bilingve, iar un sobor de preoți, atât catolici cât și ortodocși, au ținut o slujbă de pomenire. Apoi, la Muzeul Obiceiurilor Populare a avut loc deschiderea expoziției de numismatică, dedicată figurii lui Ștefan cel Mare și Sfânt, realizată prin eforturile și strădania lui Gavril Lavric. Cu acet prilej s-a lansat și medalia comemorativă „Ștefan Cel Mare și Sfânt”. Pentru a reliefa importața momentului, au fost dezvelite, prezentate și sfințite, două plăci comemorative, una prezentând oamenii de seamă ai orașului și cealaltă, lista guvernatorilor Bucovinei.

Începând cu ora 18:00, la Căminul Cultural din Mănăstirea Humorului a avut loc un spectacol folcloric în cadrul căruia cântăreței și activistei culturale de muzică populară și folclor bucovinean, Viorica Macovei, i-a fost decernată diploma de „cetățean de onoare a comunei. La spectacol au participat  grupul folcloric „Dor de la Humor condus de prof. Maria Macovei din Gura Humorului și Ansamblul „Ciprian Porumbescu” de la Suceava, cu tot ce are el mai bun.

Sâmbătă 28 noiembrie, noua piață Ștefan ce Mare din fața Catedralei din Gura Humorului a fost gazda manifestărilor organizate în cinstea primei sărbătoriri oficiale a Zilei Bucovinei. Începută cu o paradă a carelor populare, menită să amintească unirea Bucovinei cu țara și cu un recital al fanfarei militare, marea adunare populară din Humor a continuat cu moment coral susținut de corul Lira și cu două momente de referință extrase din teatrul românesc, „Monologul” și „Ruga lui Ștefan cel Mare” din piesa „Apus de Soare” a dramaturgului Barbu Ștefănescu- Delavrancea, în interpretarea actorului Petru Ciubotaru de la Teatrul Național din Iași.

Apoi a început partea oficială a sărbătoririi care a conținut alocuțiunile oficialităților prezente, arborarea oficială, în premieră, a drapelului Bucovinei, dezvelirea și sfințirea statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt(Autor Mircea Dăneasă), de către un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Pimen, Mitropolit al Sucevei și Rădăuților. Au înfruntat condițiile de iarnă ca să fie alături de humoreni, la sărbătorirea primei Zile a Bucovinei, președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, prefectul Constantin Harasim, senatorul Neculai Bereanu și parlamentarul Radu Surugiu, alături de figuri marcante ale vieții și culturii humorene și de foarte mulți locuitori ai zonei.

Partea oficială s-a încheiat cu o paradă militară și cu retragerea fanfarei, dând startul unui elaborat spectacol folcloric care, de la îndrăgitul cântăreț Alexandru Brădățan și până la Ansamblul „Ciprian Porumbescu”, a adunat o mare parte dintre formațiile și cântăreții cu care această zonă a fost binecuvântată. Pentru a accentua caracterul multicultural al manifestărilor, Ziua Bucovinei s-a încheiat în cocheta sală a Centrului Cultural unde a avut loc o reprezentație a spectacolului de poezie și folk „Alchimia toamnei”, susținut cantautorul Marius Matache și poetul Sorin Poclitaru, dar despre acest subiect vom reveni cu un articol separat.

Concluzia care se cere trasă la încheierea acestor trei zile, este cea conținută în titlu, oricât de dificilă ar fi o sarcină, ea devine abordabilă, atunci când există o mână de ajutor guvernată de un prieten adevărat.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.