Utilizatorii reali sau doar potențiali ai unora dintre cele aproximativ 1.200 (!!!) de medicamente aflate pe lista neagră a Ministerului Sănătății, și care unele dintre ele nu se găsesc pe piață, sunt îngrijorați.

Cei de la Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au declarat că au solicitat Guvernului elaborarea unui nou cod de calcul al prețurilor care să stopeze dispariția unor medicamente esențiale de pe piață. Declarație care ne duce direct la cheia lucrurilor și anume la faptul că „mâna invizibilă a pieței’’ nu mai este mulțumită de cât profit scoate de pe urma producerii și desfacerii unor sorturi de medicamente, în primul rând a celor ieftine, și vrea să își sporească profitul. Ministrul Sănătății, Patriciu Cadariu Achimaș a găsit de cuviință să transmită bolnavilor sau pacienților doar un mesaj liniștitor și optimist: „Suntem pe cale de a soluționa această problemă în cel mai scurt timp.”

Ministerul Sănătății a stabilit prețul pentru medicamentul Sintrom, acesta fiind motivul pentru care medicamentul nu a fost disponibil câteva săptămâni în farmacii, potrivit anunțului publicat de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Ordinul de aprobare a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 9 martie 2016, partea I, nr. 177. „Din informațiile disponibile reiese că medicamentul există în stoc la distribuitor, putând fi accesibil pacienților după finalizarea procedurii de stabilire a prețului la Ministerul Sănătății”, se precizează în anunțul Agenției Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
Ordinul  privind completarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului Sănătății nr 810/2015 pentru aprobarea prețurilor maximale ale medicamentelor utilizate/comercializate de către furnizorii de servicii medicale sau medicamente aflați în relație contractuală cu Ministerul Sănătății, casele de asigurări de sănătate și/sau direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România și a prețurilor de referință generice ale acestora, publicat în Monitorul Oficial, stabilește prețul medicamentului Sintrom 4mg, comprimate, 4mg, cutie x 2 blistere Al/PVC a câte 10 comprimate, respectiv prețul la producător este de 4.54 lei, preț ridicata maximal fără TVA -5.18 lei și preț amănuntul maximal cu TVA-7 lei.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.