Ungaria va ridica majoritatea restricțiilor impuse pentru blocarea răspândirii COVID-19, inclusiv cele valabile pe timp de noapte, imediat ce numărul celor vaccinați va ajunge la 5 milioane în acest weekend, a declarat vineri premierul Viktor Orban.

Orban a declarat la radioul public că nu ar mai trebui purtate măști în public, iar adunări de până la 500 de persoane ar putea avea loc în aer liber, cu evenimente care se vor putea desfășura în spații închise deși participanții vor trebui să arate dovezi de vaccinare, scrie Reuters.

„Aceasta înseamnă că am învins al treilea val al pandemiei”, a spus Orban, adăugând că a sosit momentul să spunem „la revedere măștilor” în locurile publice.

Ungaria este singura țară din UE care a aprobat și utilizat vaccinuri rusești și chineze în cantități mari înainte ca Agenția Europeană a Medicamentului să le examineze sau să le aprobe.

Acest lucru i-a permis să atingă una dintre cele mai mari rate de inoculare ale UE, 50% din populația sa de aproximativ 10 milioane care au deja cel puțin o doză.

Cele mai multe aspecte ale industriei sale de servicii sunt deja din nou în funcțiune, inclusiv hoteluri, restaurante, spa-uri, teatre, cinematografe, săli de sport și locuri de sport.

Economia a scăzut cu 5% anul trecut, iar Orban, care se confruntă cu alegeri în 2022, a declarat că creșterea PIB-ului din acest an ar putea fi mai mare decât proiecția actuală a guvernului de 4,3%.

El a reiterat faptul că guvernul a decis prelungirea unui moratoriu de rambursare a împrumutului COVID-19 până la sfârșitul lunii august, pentru a permite băncilor și guvernului să continue să elaboreze planuri cu privire la viitorul moratorului.

Creditorii cu venituri mai mici ar trebui să fie susținuți în continuare, a spus el, fără a intra în detalii.

 

 

Sursa: PS NEWS

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.