Marți, 24 ianuarie, în Piaţa „Tricolorului” din municipiul Suceava a avut loc un eveniment dedicat Zilei Unirii Principatelor Române.

În Piața „Tricolorului” din centrul Sucevei au fost prefectul Alexandru Moldovan, deputatul Ioan Balan, subsecretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Doina Iacoban, reprezentanți ai MAI și ai Armatei, subprefectul Cristian Șologon, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, consilierul primarului Ion Lungu, prof. Ovidiu Milici, viceprimarul Teodora Munteanu,  consilieri locali, precum și suceveni.

Evenimentul a debutat cu serviciul religios, oficiat de un sobor de preoți, fiind urmat de alocuțiunile oficialităților.

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a transmis mesajul premierului României, Nicolae Ionel Ciucă, referitor la această zi importantă pentru poporul român. Totodată, acesta a transmis și mesajul său de la mulți ani tuturor sucevenilor și românilor.

De cealaltă parte, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, a prezentat o scurtă istorie a semnificației acestei zile importante, amintind importanța domnitorului Alexandru Ioan Cuza în clădirea României moderne. Totodată, acesta a făcut apel la unitate politică, în vederea implementării proiectelor importante pentru români și, implicit, pentru suceveni.

„Astăzi, când România și întregul Glob trec printr-o perioadă cu rar întâlnite provocări, unitatea noastră, a tuturor, devine esențială. În acest an, Anul Ciprian Porumbescu, fac referire la unirea prin Cultură. Este de dorit ca, începând cu anul acesta, să vorbim mai mult despre Ciprian Porumbescu și hai să dăm mână cu mână pentru a îndeplini ultima dorință a celui care a fost un mare compozitor și un mare român. Hai să dăm mână cu mână pentru ca fiecare dintre noi să dăm mesajele de unitate, de care este nevoie tot mai mult în această perioadă. Hai să dăm mână cu mână și să avem puterea de a accepta proiectele celorlalți, ca să nu mai fim în situația în care, la legiferarea anului 2023 ca Anul Ciprian Porumbescu, când confrați de-ai noștri din județ s-au opus acestui proiect. Hai să dăm mână cu mână toți, indiferent de apartenența politică, de opțiuni și de viziuni, pentru că unitatea este esențială. La mulți ani, România!”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă.

Consilierul primarului Ion Lungu, prof. Ovidiu Milici, a transmis celor prezenți mesajul edilului, subliniind că acesta se află la evenimentele desfășurate la Iași, alături de premierul Nicolae Ciucă și de alți primari de municipii reședință de județ din Moldova.

Ovidiu Milici a subliniat că evenimentul din acest an se desfășoară în proximitatea bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza ce a fost dezvelit de Ziua Unirii Principatelor Române din 2022.

„La anul, cu ajutorul Lui Dumnezeu, vrem să inaugurăm statuia unui alt mare corifeu al unirii – Mihail Kogălniceanu. Dragi suceveni, mesajul domnului primar vine pe două coordonate: solidaritate și toleranță. Solidaritate pentru proiectele pe care Primăria municipiului Suceava le are în implementare și toleranță pentru lucrurile bune care stau să se întâmple la Suceava. Suceava devine pe zi ce trece un oraș mult mai frumos, mult mai prietenos cu cetățenii, iar aceste lucruri plasează Suceava în rândul orașelor de frunte ale României. Dragi suceveni, haideți să dăm mână cu mână pentru ca orașul nostru să fie respectat și iubit!”, a spus consilierul primarului Ion Lungu, prof. Ovidiu Milici.

După alocuțiunile oficialităților, au fost depuse coroane și jerbe de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de pe Aleea Unioniștilor din municipiul Suceava.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.