Uniunea Europeană are depozitele de gaze naturale pline în proporție de peste 80% deja, însă va trebui ca în luna martie a anului viitor să aibă un grad de umplere cel puțin 40% pentru a putea face față sezonului rece 2023-2024, conform ultimelor calcule făcute de Comisia Europeană.
„Va trebui să ţinem cont nu doar de iarna aceasta, ci şi de cele care vor urma. Va trebui să vedem în martie. Procentul ar trebui să fie de 40% pentru a face faţă şi iernii de anul viitor”, a declarat directorul general pentru Energie al Comisiei Europene, Mechthild Worsdorfer, în Comisia pentru Industrie a Parlamentului European.

La mijlocul lunii martie, la începutul primăverii şi la o lună după ce a început războiul din Ucraina, depozitele de gaze din UE erau pline în proporţie de 25%, în medie, conform datelor Gas Infrastructure Europe, platforma ce reprezintă companiile de gaze în Uniunea Europeană. Ţările membre UE s-au angajat să ajungă la 1 noiembrie cu cel puţin 80% grad de umplere în depozitele de gaze existente pentru a începe cu o relativă linişte sezonul de iarnă. Rezervele au ajuns deja la 80,43%.

De asemenea, s-au angajat să diminueze consumul de gaze cu 15%, urmând recomandările Comisiei, scrie EFE, citat de Agerpres.

„Calculele noastre au fost făcute pe baza unui scenariu cu o iarnă rece”, a spus Worsdorfer, care a semnalat că „există pericolul întreruperii furnizărilor” de către Rusia, care săptămâna aceasta a anunţat că va închide timp de trei zile gazoductul Nord Stream, ce duce gaze în Germania, pentru lucrări de mentenanţă, şi, că va reduce livrările către compania franceză Engie.

Această măsură de reducere medie de 15%, care vine cu excepţii pentru statele insulare sau cele cu puţine interconexiuni cu restul partenerilor comunitari, precum Spania şi Portugalia, a fost stabilită în baza unui scenariu de iarnă aspră, a spus directorul german pentru energie în Comisie.

În cazul în care această economisire voluntară nu va fi suficientă şi după consultarea cu statele membre, Comisia ar putea declara stare de alertă şi să aplice o raţionalizare obligatorie. În semestrul rece în emisfera nordică, din octombrie în martie, UE arde 62% din gazele pe care le consumă anual, conform calculelor EFE, făcute pe baza datelor Eurostat pentru 2019, anul dinainte de pandemie.

Ianuarie este luna cu cea mai mare cerere, cu 50,24 miliarde metri cubi în 2019, în timp ce în iunie consumul de gaze scade la 21,4 miliarde mc, scrie digi24.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.