Ministerul Educației a publicat raportul anual privind metarankingul național 2021. Potrivit acestuia, au fost ierarhizate 30 de universități românești de stat, dintr-un total de 54, și o singură universitate privată – Universitatea ”Titu Maiorescu” din București. Pe podium se situează Universitatea ”Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, care ocupă locul I, urmată de Universitatea din București și de universitatea Politehnica din București.

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava se poziționează pe locul 20, având punctajul 3.4799, în timp ce ocupanta primului loc din clasament are 21.8020, iar ultima clasată are 1.0087 puncte.

Top 10 universități românești include 2 universități de medicină – Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, locul 4 și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti, locul 8; 2 universități comprehensive din consorțiul Universitaria (Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, locul 5, și Universitatea de Vest din Timişoara locul 7; 2 universități tehnice (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, pe 9, și Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iaşi, locul 10; o universitate hiper-comprehensivă (Universitatea ”Transilvania” din Braşov, de pe poziția 6, ce conține, pe lângă domeniile tradiționale dintr-o universitate comprehensivă și componentele de medicină, respectiv tehnic).

„Creșterea sistematică anuală, în clasamentele internaționale, a numărului universităților românești incluse în metaranking, evidențiază importanța acestor clasificări pentru conștientizarea necesității creșterii competitivității la nivel internațional, reflectată în  performanța în clasamentele internaționale. Metaranking-ul reprezintă, astfel, un instrument de analiză și un criteriu obiectiv de evaluare în cadrul metodologiilor de finanțare a cercetării în sistem universitar, care permite asigurarea alocării de resurse financiare de la bugetul de stat, pe baza unor indicatori de performanță”, apreciază autorii clasamentului.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.